“Българското председателство на Съвета на ЕС беше успешно не само

...
“Българското председателство на Съвета на ЕС беше успешно не само
Коментари Харесай

Уникална изложба на български пощенски марки в Берн

“Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз беше сполучливо освен в политически проект, само че и с неповторимата опция България да стане по-популярна със своята богата история, просвета и красивата си неповторима природа», съобщи в Берн посланичката ни в Швейцария доктор Меглена Плугчиева.

Тя приказва във връзка впечатляващо заключително мероприятие след края на председателството ни. В постройката на Всемирния пощенски съюз беше открита избожба на български пощенски марки под надпис «Пътуване през живота на България от 1881 до 2017 г.»
 42451819014_18e8a0d0ec_k  42451809374_5375494d3b_k  28300136677_386e9e4a53_k
Церемонията по откриването бе съобразена и с датата на началото на участието на България във Всемирния пощенски съюз /ВПС/. Това става на 1 юли 1879 година, директно след Освобождението. ВПС е учреден през 1874г. от 22 страни, като първото учредително заседание е извършено в Берн по покана на Швейцария. Така и до ден сегашен центлалата на ВПС е в Берн.

Младата българска страна е една от първите, които се причисляват към този съюз. При откриването на събитието дипломат Плугчиева уточни, че са показани над 200 пощенски марки. Сред най-ценните е първата българска марка, издадена незабавно след Освобождението, както и тези във връзка влизането на страната ни в Европейски Съюз и последната – отбелязваща първото българско Председателство на Европейски Съюз януари-юни 2018г.

От българска страна на откриването участва наша делегация от МТИТС и „ Български пощи “ ЕАД отпред със заместник-министъра господин Геновски. В приветственото си слово той отдели особено внимание на дългата и богата история на българската филателия, на редки и с висока филателна стойност пощенски марки от края на 19 и началото на 20 ти-век.

Изложбата съдържа няколко раздела: държавна организация и конструкция на България, история, стопанска система, просвета и природа – флора и фауна.

На откриването участваха представители на дипломатическия корпус, на швейцарските институции, на швейцарската и българска общност.

Изложбата ще остане открита за посещаване до края на месец септември 2018г. Швейцарската страна предлага тази неповторима, доста богата и скъпа филателна галерия да бъде показана в Пловдив през 2019 година, когато градът ще бъде Европейска културна столица.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР