Българското правителство вече води преговори на високо ниво“ с представители

...
Българското правителство вече води преговори на високо ниво“ с представители
Коментари Харесай

Правителството води преговори с Газпром, но без да иска гаранции при евентуален арбитраж

Българското държавно управление към този момент води „ договаряния на високо равнище “ с представители на „ Газпром “ за дотъкмяване на осъществяването по контракта с съветската компания, който изтича в края на 2022 година Това стана ясно от изявление на служебния министър председател Гълъб Донев .

Премиерът сподели, че задачата на българската страна е „ да осъществим това, което имаме да осъществим по контракта с „ Газпром “, надлежно и за цените, които имаме за тези доставки “. Правителството е поискало разсрочване на доставките до края на отоплителния сезон през 2023 година, както и договаряне на цена и метод на разплащане. Служебният кабинет не е упорствал за гаранции, че съветската компания няма да заведе вероятно арбитражно дело против " Булгаргаз " за пропуснати изгоди.

„ Едно арбитражно дело, дали ще има такова или не, е въпрос на бъдеще. Всички диалози, които водим, ги водим без тази уговорка – ще има или няма да има арбитражно дело. Това е нещо, което следва “, сподели Донев и посочи, че към момента се чакат отговори от съветската компания.

В последните дни няколко от министрите в служебния кабинет показаха точно възможната загуба в арбитражно дело като причина за връщането към осъществяване на контракта с " Газпром ".

По-рано денем от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) обявиха, че нза осъществяване на промени в контракта с „ Газпром “ , който изтича в края на 2022 година От регулаторът подсетиха, че единствено те могат да разрешат осъществяването на промени в договорите на енергийните сдружения.

Донев сподели, че служебният кабинет е траял дейностите на държавното управление на Кирил Петков за ежедневни допитвания към „ Газпром “ за подновяването на доставките по остарелия контракт. Само дни по-рано обаче министърът на енергетиката Росен Христов сподели, че това не се прави, тъй като няма смисъл в сходни дейности.

По думите му държавното управление е направило и прави всичко допустимо, с цел да понижи цената за доставките на газ, което „ ще се усети от октомври “. Премиерът отхвърлиобвинението, че държавното управление не е пробвало да обезпечи изпълняването на доставките на полутечен газ от Съединени американски щати. По думите му държавното управление е свършило доста, с цел да приключи " хаоса и разрухата " в енергетиката.
Мигрантският напън
В изявлението служебният министър председател сподели, че в последните седмици има „ резонно “ увеличение на мигрантският напън към българската граница. По думите му с изключение на за защитата са положени и старания по пресичането на схемите, свързани с трафика на хора. По думите му и в тази сфера служебният кабинет е наследил проблеми.

„ Отговорът е явен. Имаме голям брой нарушавания. Имаме трафик на мигранти “, сподели Донев и добави, че има съществени пропуски в системата, само че до края на седмица ще има дейности от Министерство на вътрешните работи, които „ ще дадат резултат “.

Преди дни рейс, цялостен с незаконни мигранти, каран от 15-годишен сириец, опустоши патрулен автомобил в Бургас. при случая. Вътрешният министър Иван Демерджиев сподели, че в тази ситуация са забъркани и чиновници на „ Гранична полиция “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР