Българското правителство в оставка използва последния си дъх, за да

...
Българското правителство в оставка използва последния си дъх, за да
Коментари Харесай

Politico: Справянето с мощните мафиотски интереси в България не е за хора със слаби сърца

Българското държавно управление в оставка употребява последния си мирис, с цел да бие паника за това по какъв начин мафия та е иззела контрола над основен граничен пункт към Европейския съюз и подкопава сигурността на храните и хипотетичните общи стандарти на вътрешния пазар на блока. Граничен контролно-пропусквателен пункт ”Капитан Андреево ” на границата на България с Турция дълги години е прочут като входна точка за опиати в Европейския съюз и като място, на което схемите за рекет процъфтяват.
 
Сега антикорупционните кръстоносци в лицето на Политическа партия, които оглавяват отиващото си държавно управление, хвърлят светлина върху това по какъв начин една незаконна група – при предходни политически администрации – е позволила големи количества храни в Европейски Съюз без подобаващи инспекции.

Премиерът Кирил Петков , който пристигна на поста единствено преди седем месеца с обещания да се бори с корупция та, подаде оставка предходната седмица, откакто загуби избор на съмнение. Репресиите против прословутата гранична корупция в България, обвързвана с мафия та - от дълго време причина България да не получи право да се причисли към Шенгенското пространство без паспорти - идва, когато партията на Петков се нарежда за възможни общи избори през есента. Изправяйки се както против Кремъл (София предходната седмица изгони 70 съветски дипломати и шпиони), ака и против проведената престъпност, Петков се пробва да начертае ясна разграничителна линия сред себе си и предходни администрации, които бяха опетнени от връзките си и с двете.

Справянето с мощните мафиотски ползи в България не е за хора със слаби сърца. Иван Христанов, зам.-министърът на земеделието, който управлява работата в Капитан Андреево, в този момент би трябвало да живее под защита поради закани. Заедно с него под защита са и други чиновници. 

Частната граница на Европа

Разследването на българското държавно управление се концентрира върху проведена незаконна група, която употребява позицията си на в действителност монополист, контролиращ един от най-натоварените гранични пунктове в Европа, с цел да генерира противозаконен приход и да позволява храни в Европейски Съюз, които при естествени условия биха били отхвърлени или унищожени по регулаторни аргументи.

Асен Василев, финансовият министър в оставка, разгласява оценки, съгласно които финансовите вреди, произлизащи от корупция на граничния пункт, са 2500 евро на час - или близо 22 милиона евро годишно. Пред българска телевизия Василев сподели, че от десетилетие при " Капитан Андреево " на процедура има " частна граница ". Престъпната група, съгласно чиновници, е имала монопол върху граничния контролно-пропускателен пункт, вземайки подкупи и изнудвайки компании - без интервенция от управляващите.

 

Българското държавно управление сложи граничния пункт под собствен надзор и изиска помощ от непознати държавни управления и организации. Българската граница с Турция също провокира безпокойствие измежду европейските чиновници.

През 2017 година тогавашният член на Европейския парламент Кати Пири, политик от холандската Лейбъристка партия, се оплака във въпрос до Европейската комисия, че " хиляди жители на Европейски Съюз още веднъж са претърпели съществени неудобства заради корупционни практики в България, като да вземем за пример хората да бъдат принудени да заплащат подкупи на границата ". Но години наред всички тези опасения бяха значително пренебрегнати, както в България, по този начин и на равнище Европейски Съюз.

Да управляваш превзета страна

През пролетта държавното управление на Петков стартира процеса на вдишване на контрола върху Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " в опит да възвърне реда. Български публични лица поканиха и задгранични митничари на посещаване, като в сряда дойде делегация от Генерална дирекция " Здравеопазване и сигурност на храните " на Европейската комисия. Когато държавното управление пое инспекциите, съмненията за неналичието на непоколебим надзор се потвърдиха.

Ключовото предизвикателство за българското реформаторско държавно управление е, че неговите чиновници би трябвало да ръководят " превзета страна ", в която правосъдната система значително не действа и работещите в нея значително си затварят очите за делата на мафия та и то на високо равнище. Затова страхът на към момента ръководещите страната е, че ще има отмъщение - както от проведената престъпност, по този начин и от прокурорите. 

Българските прокурори и партията ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов, която доминираше политиката на страната повече от десетилетие, бяха цел на всеобщи митинги против корупция та през 2020 година, в които протестиращите упрекнаха правосъдната система и държавното управление в поддръжка по отношение на мафия та и задкулисието. Докато Борисов падна от власт предходната година, позицията на всемогъщия основен прокурор е предпазена от политическа интервенция и той отхвърли да се подчини на настояването на държавното управление на Петков да подаде оставка.

Това е проблем и на Европа 

Търсейки външна поддръжка за битка с могъщата мафиотска мрежа в страната си, доста българи са склонни да подчертаят, че мащабът на корупция та би трябвало да притегли общоевропейски отговор. През последното десетилетие обаче администрациите на някогашния немски канцлер Ангела Меркел и Европейската комисия, водени от дясноцентристката Европейска национална партия, заеха поредно мека позиция във връзка с България и избягваха да посочат с пръст своя съдружник Борисов. Служител на Комисията сподели, че Брюксел неотдавна е изпратил " незабавен одит на място " в отговор на опасенията ". По думите му обаче за момента Комисията няма доказателства, които да демонстрират, че публичното здраве, здравето на животни или растения е било компрометирано. 

Някои анализатори означават, че акцентът върху прекосяването на границата от страна на политици от реформаторите в отиващата си коалиция на Петков е част от лавиране в предстояща борба с ГЕРБ на избори.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева, 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР