Българското правителство реши да сключи с Руската самолетостроителна корпорация (РСК)

...
Българското правителство реши да сключи с Руската самолетостроителна корпорация (РСК)
Коментари Харесай

България планира да сключи договор за ремонт на МиГ-овете си в Русия

Българското държавно управление реши да подписа с Руската самолетостроителна корпорация (РСК) „ МиГ ” контракт за ремонт на изтребителите МиГ 29.

Това излиза наяве от оповестените на 7 март 2018 година на портала за публични поръчки на МО документи по процедурата за обществена поръчка: “Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ29 – рамково съглашение ”.

Процедурата беше открита с решение на министъра номер 129 от 6 декември 2017 година,  само че по-късно беше обжалвана. От оповестения пакет с документи излиза наяве, че на 15 и 16 февруари са извършени договаряния с компанията.

Със свое решение номер 28 от 6 март 2018 година, министър Красимир Каракачанов дефинитивно дефинира като реализатор Руската самолетостроителна компания “МИГ ”. Решението предстои на обжалване в десетдневен период, който изтича на 16-ти март.

“Страната е член на Европейски Съюз и НАТО, само че от ведомството на Красимир Каракачанов са решили, че единствено руснаците могат да се грижат за доставените в края на 80-те бойни самолети. Затова и не са били поканени други претенденти “ означи агенция  " Ройтерс "  в своя обява по тематиката.

„ Ройтерс “ подчертава, че процедурата за закупуване на 8 нови изтребителя от натовска страна е претърпяла неуспех и се чака да стартира на практика изначало по-късно през годината.

Дава се образец с други членки на Алианса като Полша, които имат част на въоръжение руска техника, само че политиката на НАТО е източноевропейските страни да бъдат насърчавани да развиват и купуват съоръжение западно произвеждане, което да е съвместимо със системите от руския интервал.

Договорът на стойност 81,3 млн. лв. (около 40,5 млн. евро) за ремонт и рационализация на 12 самолета МиГ 29А и три МиГ 29Б за Военновъздушни сили на страната по проект трябваше да бъде подписан през декември.

Но решението беше обжалвано от украинската акция " Укроборонпром ", която подаде тъжба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и настоя за започване на нова конкурсна процедура. В сходство с българския закон, жалбата стана съображение за прекъсване на договорката.

В началото на януари Комисия за защита на конкуренцията съобщи, че е отхвърлила настояването на " Укроборонпром ". След това българските управляващи взеха решение да продължат разискването на контракта с съветската компания и да не канят други сътрудници за договаряния.

" Въпросът за това, кои бойни самолети България би трябвало да купи, е застрашавал поредни държавни управления за повече от десетилетие " написа Ройтерс и отбелязва, че София е декларирала, че сред 2018 и 2022 година желае да извърши рационализация, / vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР