Българското правителство продължава да ''бори'' кризата с пандемията по възможно

...
Българското правителство продължава да ''бори'' кризата с пандемията по възможно
Коментари Харесай

Д-р Цецка Бачкова за ФАКТИ: Мерките за спасяване на затворените бизнеси са абсолютен провал

Българското държавно управление продължава да ''бори'' рецесията с пандемията по допустимо най-хаотичния метод. Налагат се ограничения, след това се махат/разхлабват и ставаме очевидци на дежавю към този момент няколко пъти. Днес от НОЩ ни предизвестиха, че обстановката с ковид още веднъж може да се утежни. И в случай че допреди няколко месеца това беше в някаква степен разбираемо, тъй като ваксини нямаше, а хората не можеха да устоят дълго да живеят в ограничавания, то през днешния ден неуспехът на ръководещите няма никакви оправдания. Особено за този с имунизацията. Наредихме се последни и там. И в Европейския съюз, само че и отвън него. А като се изключи че се имунизират извънредно малко хора и вероятността не е по никакъв начин розова, няма и никаква пропагандна и разяснителна акция.

Относно тези тематики - за ''отварянията'' и ''затварянията'' и неуспехът с имунизационната акция, от ФАКТИ потърсихме коментар на доктор Цецка Бачкова, зам.-председател на Демократи за мощна България (ДСБ), част от политическото обединяване Демократична България.

Д-р Цецка Бачкова е приключила магистратура по политически науки, икономиче­ска политика и гражданско право в университета в Мюнстер, Германия. Тя е зам.-председател на ДСБ и представител за обществена политика на политическото обединяване Демократична България.

“Смятам, че не е целесъобразно тъкмо сега да се разхлабват ограниченията, поради разпространяването на нови мутанти на вируса, част от които не се хващат от PCR тестванията, други пък не са покрити от имунизациите, които са утвърдени за употреба'', стартира доктор Бачкова.

''Освен това, виждаме какво се случва в останалите страни в Европа. Там доста съществено се стягат ограниченията. България остава почти единствената страна, където нещата вървят тъкмо в противоположна посока и вместо ръководещите да насочат оптимални старания към всеобщо имунизиране, защото това е единственият вид за основаване на така наречен популационен, стаден имунитет, България се движи с най-бавни темпове на имунизиране - още веднъж спрямо останалите страни в Европейския съюз. А и освен страни от Европейски Съюз. Например в Сърбия също са преди нас във имунизирането. Управляващите у нас вършат всичко наопаки. Бавна имунизация, разхлабване на ограниченията и в случай че обърнете внимание през днешния ден (б.р. през вчерашния ден, само че и днес) към този момент имаме много съществено повишаване на новите случаи”, съобщи още тя.

''Мерките от края на ноември до края на януари дадоха позитивни резултати, само че вместо да се стъпи въз основата на тези позитивни резултати - да закупят ваксини, в случай че би трябвало и на по-високи цени, и стремително да стартират имунизация, през целия интервал на имунизация някак да задържат тези по-сериозни рестрикции, те направиха тъкмо противоположното. Ако бяха вложили в посока на всеобщо имунизиране и стягане на ограниченията в границите на няколко месеца, по-късно щеше да има трайно задържане на позитивните резултати. Има общо въодушевление, че ограниченията не оказват помощ, а унищожават живота на обществото. Но ограниченията за избавяне на затворените бизнеси са безспорен неуспех и тъкмо това е повода хората да недоволстват против ограниченията и да не ги подкрепят'', добави зам.-председателят на ДСБ.

По връзки на големия проблем с имунизацията у нас, а точно бавното имунизиране и неналичието на пропагандна акция, доктор Цецка Бачкова съобщи следното:

“Липсата на съответна осведомителна акция е в действителност най-големият проблем с пандемията през цялото време. Първоначално не се изясни на хората за какво се постановат тези ограничения, а също и по кое време и при какви случаи тези ограничения е належащо да бъдат затегнати и по кое време може да се разхлабват. Такива параметри не бяха дадени на хората и те не схващат какво се случва. Сега понастоящем с имунизациите е по същия метод. Няма никакви клипове, никакви пояснения - какви са имунизациите, какъв брой са нездравословни, какъв брой безвредни, къде са рисковете, къде са изгодите и че в действителност изгодите са милион пъти повече, в сравнение с рисковете. Както и това, че рисковете са почти съизмерими с риска при приемането на което и да е лекарство.

От друга страна, смятам за генерална неточност и нещо друго. Когато Европейският съюз дефинира квоти за всяка една страна членка, а точно, че всяка страна има право да поръча и закупи имунизационни дози като за 50% от популацията си, което значи, че България имаше право да закупи и поръча като за 3.5 млн. индивида, нашата страна поръча ваксини за 1.5 млн. индивида. От там идва цялото закъснение, тъй като първичната поръчка, която са създали, е ниска, а настрана и самите компании производители, както виждаме, имат известни усложнения с осъществяването на договорите си, индустриалния си потенциал и така нататък Това е голям гаф на държавното управление ни, скандал, който по всякакъв начин в този момент се пробват да прикрият. Може би към този момент са поръчали огромни количества от имунизациите, само че те към момента не са създадени, част от тях още не са регистрирани и изобщо не е ясно какъв е проектът у нас. Няма явен план до коя дата, почти, каква част от популацията ще бъде имунизирана “.

Липсват и престижи, които съответно да осведомят популацията за изгодите от имунизациите, отбелязахме от ФАКТИ.

“Предвид, че всички знаем, социална загадка е кой държи медиите, с просто око се вижда кои са доцентите инфекционисти, даже не са епидемиолози, които най-вече обикалят студията и в действителност объркват съзнанието на хората с техните спорни послания “, разяснява тя вметката ни.

От медията ни попитахме и за обстановката с имунизацията на АстраЗенека ”. Тя е с най-нисък имунен отговор и възрастови ограничавания, които я вършат неефективна за една от най-уязвимите групи, а точно възрастните хора. На тази база, доста хора се чудят за какво държавното управление ни е избрало точно нея.

'' " АстраЗенека " беше възнамерявала да е първата компания, която ще записва ваксина. Първоначално всички погледи бяха ориентирани към нея, само че след това при техните изследвания се бе получило комплициране, имаха проблеми с дозите и така нататък Предполагам, че това ориентиране към “АстраЗенека” е било поради упованията, че тя първа ще записва ваксина, както и, доколкото разбирам цената на имунизацията на тази компания е осезаемо по-ниска, плюс, че логистиката също е доста по-лесна. Но да не забравяме, че също по този начин се появи информация за ползи и лобиране към избора на “АстраЗенека” за България'', даде своят коментар и по този въпрос зам.-председателят на ДСБ доктор Цецка Бачкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР