"Българското правителство не направи нищо за запазване или за увеличаване

...
"Българското правителство не направи нищо за запазване или за увеличаване
Коментари Харесай

Нека избирателите свикват, че ще има коалиция на компромиси

"Българското държавно управление не направи нищо за опазване или за увеличение на броя на гласуващите. Не предприе нито една от по-сериозните ограничения, за които се приказва от октомври 2020-а ".Това сподели пред БНР доцент Светослав Малинов, началник на катедра "Политология " в СУ.

Според него спасението е било във въвеждане на отдалечено гласоподаване, гласоподаване по пощата и смяна в провеждането на изборния ден. България има потребност от висока интензивност и безапелационни резултати от изборите, уточни политологът.

Той акцентира, че на 4 април ще се отиде на избори по същите правила, макар че сме в условия на пандемия.

"От обществените изказвания на политическите водачи не се вижда вид за работеща коалиция след изборите.... Нека гласоподавателите привикват, че ще има коалиция на взаимни отстъпки ", разяснява доцент Малинов, който беше безапелационен, че България ще се ръководи от коалиция, за основаването на която част от гласоподавателите няма да са удовлетворени.

"Нека гласоподавателите да бъдат по-толерантни към политическите водачи сега, тъй като има една назадничавост и отвод от взаимни отстъпки, единственият вид е да се отиде на нови избори, а това няма да донесе нищо положително за страната ", разясни той.

Доц. Малинов изрече мнение и за допустима формула, при която министър-председателят на съдружно държавно управление няма да е партиен водач и предвижда тъкмо това да се случи след 4 април в България. И добави: "Ако ГЕРБ са първа политическа мощ, могат и да отидат в съпротива, това е обикновено при нашата изборна система и няма нищо необичайно в това.... Ситуацията няма да разрешава обичайните ходове за образуване на болшинство към водеща партия, чийто водач ще бъде министър председател ".

Според него следва ръководство, в което може да има съдружно ръководство на партии с лява и дясна еднаквост. "Затова гласоподавателят би трябвало да си реши кое е по-важно - омразата към съперника или основаването на по-стабилни правила на действие на българската народна власт ".

Политологът дефинира ролята на президента Румен Радев като отрицателна поради плануваната доста ранна дата за парламентарните избори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР