Българското правителство не може да се справи с ковид-кризата и

...
Българското правителство не може да се справи с ковид-кризата и
Коментари Харесай

България търси от ЕС помощ заради ковид кризата

 Българското държавно управление не може да се оправи с ковид-кризата и е поискало помощ от Европейски Съюз за обезпечаване на в допълнение съоръжение за пациенти с COVID-19 в тежко положение. Това значи, че здравната рецесия у нас е в сериозна фаза.

Европейската комисия заяви, че молбата за подпомагане е пристигнала във вторник, като с нея България задейства така наречен Механизъм за гражданска отбрана - инструмент за взаимопомощ при естествени бедствия, промишлени повреди и други изключителни обстановки.

В него София търси " доста количество " апарати за дишане, монитори за наблюдаване на виталните индикатори на пациенти, реанимационни кревати и кислородни маски, заяви представител на Европейската комисия Балаж Уйвари.

Сега Брюксел би трябвало да изпрати молбата до останалите страни, с цел да ревизира дали някой има свободни наличия, които може краткотрайно да предостъпи на България.

" Нашият координационен център за бърз отговор работи непрестанно, с цел да реализира контакт с всички страни-членки и да види дали някоя от тях е в положение да обезпечи поисканото съоръжение. В същото време преглеждаме и наличните ресурси на нашия запас, който е ситуиран в няколко страни. В момента, в който получим удостоверение от тези офиси, Комисията ще поеме 75% от средствата за нужния превоз, в случай че бъде направена оферта по механизма за гражданска отбрана ", каза Уйвари.

По публични данни в реанимациите в страната сега има 747 пациенти от общо 8526 приети в болница. През последното денонощие в лечебни заведения са признати 1014 нови пациенти с COVID-19. 91% от новопостъпилите не са имунизирани против коронавирусната зараза.

България е третата европейска страна, която в последните седмици желае помощ за справяне с сериозна обстановка, обвързвана с COVID-19. По-рано това беше направено от Румъния и от Латвия - двете други европейски страни, където равнището на имунизирани против COVID-19 е доста по-ниско от междинното за Европа.

Преди две седмици Румъния изиска в допълнение и изпращане на медицински екипи, които да оказват помощ за обгрижване на пациенти в извънредно тежко положение и изпрати заболели в други европейски страни, които не можеха да бъдат поети от здравната система.

Медици от Полша, Дания и Молдова бяха командировани в румънските незабавни отделения.

Общо 9 страни изпратиха помощ на Румъния, измежду тях за първи път и Сърбия, която достави 170 кислородни концетратора и 6365 дози моноклонални антитела. От антителните коктейли за лекуване на тежко заболели пациенти Румъния получи количества и от Италия, Франция, Австрия, Германия и Словакия, а Полша на два пъти изпраща кислородни концентратори и респиратори. Машини за дишане бяха доставени от Дания и от Франция.

В началото на месеца Латвия получи особено съоръжение от Нидерландия, Финландия, Унгария и Швеция, откакто изиска от Европейски Съюз над 130 апарата за обдишване и стотици апарати за следене на виталните индикатори, заяви организация BNS. Страната е с едни от най-лошите индикатори за смъртност и с рекорден за хода на пандемията брой хора в интензивни отделения. Болници в Рига преоборудваха коридори и гаражи за коли за спешна помощ в COVID-19 отделения. " В спокойно време никоя страна няма потенциал да се оправи с такава рецесия ", написа здравният министър Даниелс Павлутс, благодарейки за задграничната помощ.

Най-голямата пратка от 80 апарата за обдишване изпрати Швеция. Латвия обмисля да изиска от Европейски Съюз и помощ от задграничен медицински личен състав, заяви националната телевизия. Напълно имунизираните там са 53.6% - над два пъти повече от тези в България. Латвийската прокуратура проверява 20 лекари, обвинени в пласиране по 500 евро на подправени документи.

И в двете акции за европейска взаимност от четвъртата вълна България не се е включвала, защото беше една от първите мощно наранени от скока на инфекции страни в Европейски Съюз.

Механизмът за гражданска отбрана съгласува дейностите в отговор на естествени и породени от индивида бедствия на ниво Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР