Българското правителство изглежда е все по-близо до постигането на споразумение

...
Българското правителство изглежда е все по-близо до постигането на споразумение
Коментари Харесай

Breaking Defense: Швеция и Франция ще доставят изтребители на България

Българското държавно управление наподобява е все по-близо до постигането на съглашение за краткотрайни изтребители след осъществяване на договаряния с Швеция и Франция, до момента в който страната от Югоизточна Европа чака американски F-16.

Придобиване на тези самолети беше провокирано от Lockheed Martin, когато отсрочи доставката на поръчаните и платени F-16 Block 70 за София от 2023 година до 2025 година, след проблеми с доставчиците на COVID-19, което значи, че те няма да влязат в употреба до 2028 година Заради това България се нуждае от " краткотраен " вид за подмяна на остарелия си въздушен флот от МиГ-29, който се чака да бъде неспособен за употреба заради проблеми с поддръжката от края на 2023 година нататък, сподели представител на българското Министерство на защитата (МО) пред Breaking Defense.

" Докато F-16 доближат цялостна оперативна дарба към 2028-2030 година, краткотрайните изтребители ще би трябвало да бъдат употребявани за задачите на осъществяването на задачата Air Policing във въздушното пространство на България ", изясни представителят.

Временното придобиване на изтребители стартира с изпращане на писма от България до Съединените щати, Швеция, Франция, Израел, Холандия, Испания и Италия, в които се разказва желанието за наемане на използвани самолети. Холандия, Испания и Италия тогава потвърдиха, че не могат да изпълнят настояването, съгласно представителя на българското МО. Говорителят не сподели по какъв начин са дали отговор Съединени американски щати, а представител на Държавния департамент сподели, че не разясняват " потенциални/предстоящи прехвърляния на оръжие ".

Швеция и Франция дадоха отговор позитивно на нашето искане ", сподели представителят на Министерството на защитата в София. " Започнахме диалози и с двете страни, с цел да проучим опциите за придобиване на изтребители. Все още не сме получили предложения. ”

Швеция може да предложи самолети Saab JAS 39 Gripen C/D, а Франция е в положение да даде свои изтребители Mirage 2000 или Rafale. Както шведското, по този начин и френското държавно управление не дадоха отговор на настояванията за коментар от медията.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР