Българското правителство има срок от четири месеца да изплати компенсациите,

...
Българското правителство има срок от четири месеца да изплати компенсациите,
Коментари Харесай

Правителството трябва да плати 26 млн. евро компенсации за украинското зърно до септември

Българското държавно управление има период от четири месеца да изплати обезщетенията, отпуснати от Европейски Съюз за земеделците, които са ощетени от изключителния импорт на украинско зърно. Това стана ясно, откакто Европейската комисия показа в сряда на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия изискванията за разпределяне на втори пакет от компенсации за фермерите в размер на 100 млн. евро.

Според разпределението на парите по него България получава 9.77 млн. евро, които ще може да добави към.

Правителството има период до края на юни да заяви пред Еврокомисията критериите, по които счита да разпределя парите, спомагателната помощ от национални средства, които има намерение да отпусне на фермерите, както и ограниченията, които ще вземе, с цел да не бъдат свръхкомпенсирани някои от тях.

Как се разпределят парите

По-рано в Народното събрание и сподели, че плануванаъа в нея опция компенсациите да се допълват с национални средства " в действителност не е помощ ".

Европейската комисия изясни, че разпределението на сумите е било направено въз основа на формула, която прави оценка свръхвноса от Украйна по отношение на българската годишна продукция и нормален импорт, както и цената на украинския импорт и междинната цена на локалния пазар и минимални цени на пазарите в засегнатите страни.

Така Полша ще получи от втория пакет 39.33 млн. евро, Румъния - 29.73 млн., Унгария - 15.93 млн. и Словакия - 5.24 млн. евро.

Условието за изплащането на компенсациите е.

Представител на Европейската комисия призна, че сумите не покриват всички вреди и по тази причина Брюксел дава на държавните управления на петте наранени страни по първия пакет да удвоят европейските средства за сметка на националните бюджети, а по втория - да ги утроят. " България към този момент получи 16 млн. евро по първия пакет и дружно с втория сумата става 26 млн., което е забележителна сума, като се има поради общия размер на спешния запас, от който се отпускат, който е 450 млн. евро ", съобщи представител на Европейски Съюз в отговора на недоволството на земеделския министър Гечев от размера на европейската помощ.

Служител на Комисията сподели, че Брюксел не обмисля отпущането на трети финансов пакет за засегнатите от украинския аграрни импорт страни и че даже подобен да бъде препоръчан, той би трябвало да бъде утвърден от всички страни членки.

Близките до Украйна страни се оказаха залети със аграрни артикули, откакто Европейски Съюз в символ на взаимност с Киев анулира останалите след подписването на съглашението за свободна търговия с Украйна вносни мита, с цел да подкрепи украинската стопанска система и износа на храни, откакто Русия блокира главния експортен канал на Киев - през Черно море. Заради по-ниските цени част от тези артикули останаха в Европа, като подбиха пазара на локалните производители.

И търговски изключения

Във вторник Европейската комисия разгласи, че, като вносът на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, ще бъде неразрешен.

От 6 юни влиза. В него е заложена опция за продължение на рестриктивните мерки, само че за прибавяне на още типове артикули условието ще бъде целият европейски пазар да бъде обиден от мярката. Сигнал за това ще може да подава всяка страна от Европейски Съюз, а Европейската комисия ще разполага с три месеца, с цел да реши дали да предложи въвеждането на спомагателни ограничавания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР