Българското плуване изпраща една от най-успешните си години след 1989

...
Българското плуване изпраща една от най-успешните си години след 1989
Коментари Харесай

ГОДИНАТА НА ПЛУВАНЕТО: Историческа 2023 г., но със здрав скандал

Българското плуване изпраща една от най-успешните си години след 1989 година, като федерацията регистрира 14 медала от огромни шампионати.

Безспорната звезда е Петър Миниц, който пренаписа историята на този спорт у нас. Мицин завоюва международната купа на 400 м свободен жанр  и стана сребърен медалист на 800 м свободен жанр на шампионата за състезатели до 19 години в Нетаня, Израел.

В същата възрастова група той победи в три дисциплини на Европейското състезание в Белград, Сърбия, поставяйки и международен връх за юноши на 400 м свободен жанр.

Петър Мицин завоюва и европейската купа в дисциплината на шампионата за мъже до 23 години в Дъблин, Република Ирландия. 

Планетарното злато и връх са първи в историята на българското плуване!

Роденият във Велинград на 19 август 2005 година плувец към този момент има покрити норматив „ А “ за Олимпийските игри в Париж 2024 на 400 и 800 м и „ Б “ на 200 м. Макар и едвам 18-годишен, той към този момент направи сполучлив дебют при мъжете и първи край – на 200 м свободен жанр на Европейското в Румъния.

Логично Мицин получи огромния „ Спортен Икар “ на Фондация Български спорт и е любимец за състезател №1 на годината дружно с Александър Везенков.

На европейското финали плуваха Диана Петкова и Габриела Георгиева, заели надлежно 6-о място на 100 м съчетано и 8-о на 200 м тил.

С олимпийски норматив „ А “ на 100 м бътерфлай е Йосиф Миладинов, който доближи до полуфинал на Световното състезание в Япония. Той пропусна Европейското в Румъния, с цел да насочи подготовката си към шампионата на планетата през февруари 2023 година

КАКВО КАЗА ПРЕЗИДЕНТЪТ

" Имаме доста качествена генерация плувци, които са сред 18 и 22-23 години, развиват се доста добре. Много съм щастлив, че подготовката и напъните, които поставяме водят до такива положителни резултати. Имаме един извънреден гений - Мицин, който сподели, че към този момент може да се съревновава с най-хубавите. Очаквахме триумфите му, той е доста работлив, доста съзнателен. Пожелавам му все по този начин да продължава да се труди и да доразвива големия капацитет, който Господ му е дал ", разяснява президентът на плувната федерация Георти Аврамчев.
" Не желая да натоварваме състезателите ни с огромни упования за Олимпиадата в Париж, защото Мицин е на нежна възраст. Още 5-6 състезатели са доста покрай нормативите - Диана Петкова, Габриела Георгиева, Любчо Епитропов, Калоян Левтеров, Калоян Братанов. Убеден съм, че на Олимпиадата в Париж ще бъдем показани от по-голям брой състезатели от предходната. Надявам се и на призови класирания. Те към този момент си повярваха, плуват с огромните “, добави Аврамчев.

В Токио имахме петима плувци.

СКАНДАЛЪТ

На фона на сполучливата година и по остаряла българска традиция, през цялата 2023 година плуването се тресеше от скандал сред досегашния ни топсъстезател Антъни Иванов и федерацията. Сагата с допинг-наказанието му поради пропуснати инспекции и ненамирането му на посоченото местоположение продължава.

Престрелките през медии и обществени мрежи бяха безспирни, като Иванов беше изключително деен и даже стартира да нападна и съотборниците си по разнообразни параграфи.

Изключително неприятна обстановка с оглед сполучливия сезон на плуването и безспорния гений на Антъни.

Защото, в случай че той въпреки всичко успее да се пребори за унищожаване на наказването си и плува за България, тимът ни става повече от добър.

Доказателство за това е и първия край в историята от Световно състезание на българска щафета – Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев на 200 м свободен жанр през 2022 година

Сега обаче погледите са ориентирани към идващите надпревари, от които ще стане явен и финалният ни тим за Олимпийските игри в Париж и дали ще се сбъдне желанието на Аврамчев плувците ни да са повече от 5.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР