Българското общество въобще не е узряло за избори и дори

...
Българското общество въобще не е узряло за избори и дори
Коментари Харесай

Експерти: Аргументите на Трифонов са странни, обществото не е узряло за избори

Българското общество изобщо не е узряло за избори и даже за ново държавно управление, разяснява пред Българска национална телевизия политологът от " Галъп " Първан Симеонов. Той изясни, че България има потребност от успокоение в тежката интернационална обстановка с войната в Украйна и световната инфлация, а е сюрпризирало обществото.

Той съобщи, че причините на водача на Има Такъв Народ за излизане от обединението са странни, тъй като той в действителност улеснява Кирил Петков с концепциите му за Северна Македония.

" На " Продължаваме промяната " им се желае да търсят други формати и да се опитат да намерят други форми на болшинство ", сподели Симеонов. Според него, в случай че не се отиде на избори, един от вероятните формати е да се мисли за замесване на Движение за права и свободи и ГЕРБ, въпреки че това държавно управление бе основано, с цел да ги изолира от властта.

Симеонов сподели, че Движение за права и свободи са постоянно подготвени да влязат във властта в такава обстановка, ГЕРБ доста биха желали да излязат от изолираност. Според политолога, в случай че се стигна до избори, е доста допустимо ГЕРБ и " Възраждане " да се борят за първите места.

" Възраждане ", в случай че са умни, могат още да изчакват, тъй като обстановката работи за тях ", сподели политологът.

Пред БНР специалистът по политическа връзка доцент Иво Инджов изясни, че не схваща нападките на Слави Трифонов към " Продължаваме промяната ".

" Те упрекват водачите, че правят национално изменничество. Има извънредно подмолно политическо държание от страна на Слави Трифонов. Аз нямам усещане, че се организират две външни политики. Напротив, министър председателят Кирил Петков искаше привикване на Консултативен съвет за национална сигурност и непрестанно повтаря, че решението се взема в Народното събрание. За какво национално изменничество приказва Слави Трифонов? ", попита Инджов.

Той уточни, че от една страна Има Такъв Народ упрекват държавното управление, че води страната към банкрут, а в същото време партията желае спомагателни милиарди за пътища. " Това е шизофренна позиция ", сподели специалистът.

На този декор преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова разяснява, че в случай че в Народното събрание бъде импортирано искане за избор на съмнение и в случай че Има Такъв Народ гласоподават дружно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраджане ", тогава има възможност държавното управление да падне.

" Оттук министър председателят сподели, че са им нужни 12 гласа и допускам, че ще разчитат или на депутати от други групи, които не бяха удовлетворени от това, че Рашков е вътрешен министър (ГЕРБ и ДПС) или имат предварителна сделка от Има Такъв Народ, че ще ги подадат ", сподели Киселова.

Тя изясни, че в този момент министрите от Има Такъв Народ би трябвало да подадат оставки, тъй като те могат да бъдат изтеглени от Слави Трифонов, само че е належащо за това да се произнесе Народното събрание

" Предполагам, че министър-председателят ще направи рокада, като ще предложи петима министри, на мястото на тези, които излизат, в случай че приемем, че господин Рашков е станал ръководител на КПКОНПИ ", разяснява тя пред Българска национална телевизия.

Тази рокада може да мине единствено с нормално болшинство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР