Българското общество се нуждае не само от ваксини срещу коронавируса,

...
Българското общество се нуждае не само от ваксини срещу коронавируса,
Коментари Харесай

Защо в България антиваксърите станаха мнозинство |

Българското общество се нуждае освен от ваксини против ковид, а и от ваксина против лъжите и дезинформацията. Защото България потвърди, че дезинформацията убива. Съвсем безусловно. Коментар на Георги А. Ангелов за.

Една жена се ваксинирала и два дни по-късно умряла. Не Коронавирус е казусът, а имунизациите. Това разказала българска учителка на учениците си в час. И защото децата по предписание одобряват безрезервно всичко, което чуят от учителите си, е напълно разбираемо дете да се тормози, че родителите му ще умрат, тъй като са имунизирани. Но освен децата одобряват безрезервно дезинформацията, а очевидно и доста български учители. Вирусологът проф. Радка Аргирова, която взе участие като специалист в срещите на МОН с учителите по отношение на имунизацията, описа, че ѝ се постанова да дава отговор на въпроси като „ Колко пари ви заплащат, с цел да говорите неистини “ или „ Колко време още ще говорите за тези ваксини, които са вода “.

Фактите

България има имиджа на най-бедната и най-корумпирана страна в Европейски Съюз. А съгласно статистиката за разпространяването на ковид България е освен с най-ниска степен на имунизация в Европейски Съюз, само че и се бори за “титлата ” за най-висока смъртност. Това прибавя стойност към друго клиширано определение - за най-бързо топящата се нация.

Основна причина за рекордно високата смъртност е прекомерно ниското равнище на имунизация. Смазващата част от популацията стои на позицията на учителите от горния образец и отхвърля да се имунизира - въпреки данните от целия свят да демонстрират, че смъртността е в пъти по-ниска в страните с по-високо равнище на имунизация. В Австрия да вземем за пример, където са имунизирани към 62% от популацията, смъртността е 1,58 души на 1 милион, а в България, където имунизираните са към 22%, смъртността е 18,33 души на милион.

Последната версия на антиваксърите, популяризирана и от политици, гласи, че високата смъртност се дължи на неприятното положение на опазването на здравето в България. Елементарната инспекция демонстрира, че няма страна с по-високо равнище на имунизация от България, където да има по-висока смъртност - без значение на кое място е в показателя за качество на опазването на здравето.

Причините

От началото на годината България се намира в предизборна обстановка. И единствено две партии до този миг не са си разрешили да употребяват подправени вести в борбата за гласовете на болшинството неимунизирани.

А другояче за разцвета на антиваксърството има доста аргументи. Освен предизборната безнаказаност, една от тях е ниското равнище на функционална и медийна просветеност. А тя е главната преграда против лъжите и дезинформацията.

Сегашното завладяване на публичното мнение от дезинформацията не е първият образец в последните години - и няма да е последният. По същия метод огромни групи бяха уверени, че с Истанбулската спогодба ще се вкарва трети пол, а Стратегията за детето цели отнемането на деца и изнасянето им в чужбина. Част от Facebook групите и " мозъците " зад трите дезинформационни акции са едни и същи.

Тези дни в европейски отчет Русия за следващ път беше посочена като източник на акцията против западните ваксини. Този път акцентът на отчета е, че систематичната дезинформационна акция в съветските медии, целяща да подхрани на Запад подозренията по отношение на имунизациите против Ковид-19, е дала противоположен резултат, защото броят на смъртните случаи в Русия се усилва до рекордни стойности. С други думи: дезинформацията убива. Съвсем безусловно.

Не ни е отговорна единствено Русия

В българския случай обаче не е отговорна единствено Русия. Отговорност носят и партиите, печелещи гласове с цената на трупове. Отговорност носят и медиите, които натрупат кликове, представяйки тезите на “учени ” и говорещи глави, които от дълго време са компрометирани. Отговорност носят и трите държавни управления тази година, които не откриха храброст и мотивация да проведат същинска и навременна осведомителна акция за имунизацията. И защото неналичието на информация не търпи вакуум, “отговорите ” на въпросите за имунизацията бяха дадени от дезинформацията. Един от дребното настоящи способи против дезинформацията е повтарянето на правилната информация. Но такава акция няма.

И по този начин стигнахме до едно пъклен разграничено общество, в което антиваксърите са болшинство. Те упорстват, че имат право на мнение и не се опасяват да го постановат с викове по площади, медии и обществени мрежи. Мнението не е реалност, само че погрешна информация, подадена по изпитан от епохи способ, се трансформира в мнение, което в главите на болшинството е равно на факт. В логиката на психиката и военните учебници по дезинформация са добре разказани способите, посредством които прочетеното и чутото незабелязано се трансформира в твое мнение, в извод, за който си мислиш, че самичък си стигнал до него. Не е мъчно. Подсъзнанието се стимулира от усеща, от страсти, не от познание. Затова се употребяват и такива подправени вести, че носенето на маски и тестванията вредят на децата, а имунизациите против Ковид-19 водят до неплодородие.

Урок за силата на дезинформацията може да се вземе от Украйна, която си даде сметка, че значим фактор за лесната анексия на Крим и за към момента тлеещите спорове в Донбас беше равнището на дезинформация и ниската медийна просветеност. От няколко години там се вършат опити за повишение на медийната просветеност и създаване на сериозно мислене още в учебна възраст.

Ваксини против дезинформацията

Българското общество се нуждае освен от ваксини против ковид, само че и от ваксина против дезинформацията. Иначе бъдещето на България ще продължи да бъде тъмно, тъй като тази сполучлива акция няма да е последната.

За последната седмица в България са умряли 885 души. 95% от тях не са били имунизирани. И макар този факт лъжите за имунизациите са се загнездили в публичното схващане. Както са се загнездили и лъжите за “джендър ” конспирацията. Както са се загнездили и още куп други небивалици и предубеждения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР