Българското общество отново се сблъска с дълбоките проблеми в здравеопазването

...
Българското общество отново се сблъска с дълбоките проблеми в здравеопазването
Коментари Харесай

Здравеопазването не трябва да е заложник на политически процеси и договорки

Българското общество още веднъж се сблъска с дълбоките проблеми в опазването на здравето у нас поради случая „ Даная “ . Проблеми като хроничната липса на медицински фрагменти, отсъствието на ясни стандарти за работа и условия на труд и лекуване, които се разказват като „ ужасяващи “, излизайки на напред във времето. Дългогодишното занемаряване на тези въпроси и неналичието на отговорност са довели до обстановка, в която дейностите са не просто желателни, само че и нужни.

Политическа партия ПП-ДБ слага тези въпроси в центъра на своите начинания, наблягайки незабавната потребност от промяна в системата на опазването на здравето. Сред препоръчаните ограничения са проверката на медицинските стандарти и уверението, че тези стандарти се съблюдават от медицинския личен състав. Акцентът е подложен върху отбраната на живота и здравето на децата , като се изисква дейностите да бъдат подхванати неотложно.

На идна сесия в Комисия по опазване на здравето народните представители от ПП-ДБ възнамеряват да предизвикват чуване на представители от Министерството на здравеопазването, Изпълнителната организация по медикаментите, и други основни организации. Целта е да се обсъдят значими тематики като следенето на лекарствени артикули в незабавни случаи и навременната диагностика на деца благодарение на модерни медицински апарати.

В допълнение, партията упорства за въвеждането на строги ограничения за контрол над активността на медицинските заведения и разпорежда на бъдещия министър на опазването на здравето задачата за подготовка на отчет по отношение на положението и приложението на медицинските стандарти. От решаващо значение е вземането на ясна позиция и предприемането на съответни дейности за усъвършенстване на системата.

ПП-ДБ приканва прокуратурата и Българския лекарски съюз да работят с ускорени темпове за определяне и санкциониране на всевъзможни престъпления и неетично държание в здравната сфера. Само посредством обединени старания и решителни дейности може да се реализира същинска смяна в опазването на здравето, която да подсигурява качествено и налично лекуване за всички жители на България.

Случаят „ Даная “ не е просто следващата тревога, а изрично доказателство, че времето за промени е в този момент. Ангажиментът на ПП-ДБ към решаването на тези проблеми акцентира неотложната потребност от дейности, които да възстановят доверието в българската система на опазване на здравето и да обезпечат на всички почтени условия за лекуване и работа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР