Българското общество е русофилско в своето сърце, но еврофилско в

...
Българското общество е русофилско в своето сърце, но еврофилско в
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Следва нова Студена война, нова Желязна завеса

Българското общество е русофилско в своето сърце, само че еврофилско в своя разсъдък. Русофилските настроения са въз основата на културни сходства, исторически развития, само че това в никакъв случай не е пречело на интуитивния западен цивилизационен избор на българското общество, който се показва в желанието към образците от Запада. Това разяснява пред БНР социологът Първан Симеонов.

Той добави, че българското общество е едно от обществата на Балканите, които най-отдавна се се били по тези въпроси: " Българите имаме мъдростта на препатил народ. Живеем спокойно с тази пролука сред фили и фоби ".

Симеонов уточни: " Важно е да създадем извод от тази обстановка. Много наивно дълго смятахме, че историята свършва и че престижът и националната значителност остават на назад във времето. Нищо такова. Ясно се вижда, че България би трябвало да поддържа своя потенциал за национална мощност в качеството си на член на НАТО и на Европейски Съюз ".

Според него е значима единната позиция и грижата за хората с българско съзнание в Украйна: " Оттук нататък може би нашите западни сътрудници ще усилят натиска по тематиката " Македония ". България не би трябвало да си затваря очите. Тук Западът рискува дефинитивно да настрои огромни пластове от българското общество против себе си. Много българи виждат в Запада двуличие ".

По думите на Симеонов е наивно западната част да се отхвърля от концепцията за престиж и мощ: " Това е разбираемо, тъй като Европейски Съюз е конструиран като съюз на полезности и излъчва хубост. Но хубостта не постоянно е ефикасна в исторически проект. Има общества, подготвени да умрат - за господа си, за нацията си, а ние, западняците, някак изнежено взехме решение, че това е завършило и не сме подготвени да вършим жертви за това, в което имаме вяра, в случай че имаме вяра в нещо, с изключение на в потребителските си полезности. Нашата част от света е влезнала в рискова изтънченост и това, което през днешния ден Путин прави, е доказателство, че би трябвало да излезем незабавно от розовия сън. Следва нова Студена война, нова Желязна завеса, от едната страна ще сме ние, от друга Русия и Китай, т.е., връщаме се към нещо, което смятахме, че е свършило, и то се връщаме по-бързо, в сравнение с чакахме. Затова - мигновено излизане от розовия сън ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР