Българското население ще се стопи с близо 25% до 2050

...
Българското население ще се стопи с близо 25% до 2050
Коментари Харесай

Николай Василев: Държавата дава почти нула, трябва да се осигурят 20 хил. лева за новородено дете

Българското население ще се стопи с близо 25% до 2050 година, демонстрират данните на Организация на обединените нации. Според разбор на Института за пазарна стопанска система на база Национален статистически институт - за първи път от началото на прехода плодовитостта на дамата е скочила до 1,78 деца.
Прочетете още
„ Аз съм изумен от изводите, които се вършат. Математически са правилни. Раждаемостта в България е намаляла от близо 80 хиляди деца през 2009 година, до над 50 хиляди през предходната година. Може би има доста по-малко дами в детородна възраст. Населението понижава, младежите понижават “, разяснява икономистът и някогашен вицепремиер Николай Василев в ефира на БТВ.



„ От 2007 година насам е цялостна злополука. България след Втората международна война е раждала 200 хиляди деца. По времето на социализма – 110 хиляди, а в този момент – двойно по-малко. В последните 30 години нито един политик не се занимава с тематиката за демографията. Българският футбол се загатва, само че демографията е по- зле “, акцентира той.

Според него би трябвало да има държавно управление, чийто приоритет да е демографската политика или общественото министерство да дава отговор за този проблем.
 
„ Държавата дава съвсем нула за новородени деца. Според мен би трябвало да се дават 20 хиляди лв. за новородено. Аз съм най-ревнив към разточителни бюджет. Аз бих предложил на първо време да се даде 1 милиарда лв. за демография, а по-късно за друго. За последните години от 2019 година до 2024 година бюджетът ще нарасне с 40 милиарда лв.. От тях нула отиват за демография. Спокойно можеше 1 милиарда да отидат за демография. Предлагам да се разиска сходна политика “, сподели той.

„ Трябва да се поддържат са 20 хиляди лв. фамилиите с новородени деца. Държавата може да измисли и други критерии. Важно е тематиката да се разисква и да бъде осъществена. Детските надбавки не оказват помощ задоволително на фамилиите. Предлагам да бъдат увеличени най-малко 4 пъти. Детските градини да бъдат оповестени за народен приоритет, а в София би трябвало да се построят за една година. За 15 хиляди деца няма място “, добави Василев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР