Българското Народно събрание е изправено пред важно решение – дали

...
Българското Народно събрание е изправено пред важно решение – дали
Коментари Харесай

Тимерманс призова българския парламент да ратифицира Истанбулската конвенция

Българското Народно заседание е изправено пред значимо решение – дали да ратифицира или не Истанбулската спогодба. Това, несъмнено, ще бъде изцяло суверенно решение ". Това съобщи по време на визитата си в България през днешния ден първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс, съобщи пресслужбата на Представителството на Европейската комисия в България.

" Много неща бяха казани за конвенцията, доста от тях, също по този начин, бяха погрешни. Искам да съм явен: тази спогодба пази дамите от принуждение – нито повече, нито по-малко ", акцентира Тимерманс.

Той акцентира, че " всяка трета жена в Европа е била жертва на принуждение най-малко един път в живота си, просто тъй като е жена. И всяка трета жена в Европа се е сблъсквала с душевен и/или полов тормоз. Това е неприемливо, би трябвало да спре и ние би трябвало да го спрем в този момент - дружно ".

" Истанбулската спогодба би трябвало да помогне на предварителната защита и битката против насилието над дамите и домашното принуждение. Това е първият обвързващ и изчерпателен интернационален инструмент в Европа, който се занимава с насилието против дамите. Не става въпрос за налагане на нови обществени стандарти, става дума за възбрана на насилието. Като социалист аз съм горделив, че битката за тъждество и отбрана на дамите заема централно място в моето придвижване от 150 години насам ", добави Тимерманс.

По думите му " това е достойният метод да се работи в Европа през 21 век ". " Страните членки в Съвета на Европейски Съюз го поддържат, Европейският парламент го поддържа. И в този момент аз мога единствено да се надявам, че българското Народно заседание ще ратифицира тази спогодба в полза на нашите майки, на нашите сестри, на нашите дъщери и на всички наши европейски общества ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР