Българското начално образование продължава да дава добра основа по математика

...
Коментари Харесай

До 4. клас българчетата са добре по математика и природни науки сочи престижно изследване |

Българското начално обучение продължава да дава добра основа по математика и естествени науки. Това потвърди за повторно Международното проучване на уменията по математика и естествени науки TIMSS. Резултатите от едно от най-авторитетните интернационалните оценения за качеството на образованието в света за 2019 година бяха оповестени през днешния ден от Международната асоциация за оценяване - независимо обединяване на проучвателен организации и държавни организации.

TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) ревизира знанията и уменията на учениците в 4. и 8. клас по математика и естествени науки. Както и през 2015 година, България взе участие с 4. клас. От страната ни се включват 4268 четвъртокласници от 151 учебни заведения в цялата страна. Всички те попълнят въпросници на хартия. Общо участниците от 4. клас в света надвишават 330 хиляди Те са от 58 страни и 6 района. Тъй като от 2019 година стартира преход към електронизация, част от учениците попълнят електронни въпросници като част от еTIMSS.

Резултатите на учениците се показват в скàли със междинна стойност 500 точки.  Средният резултат на българските възпитаници е по-висок и по естествени науки, и по математика. По математика той е 515 точки, а по естествени науки - 521 точки. .





Източник: Институт за проучвания в образованието

№1 в света и в двете области - и в 4. клас, и в осми - продължава да бъде Сингапур. В 4. клас островният град страна в Югоизточна Азия има 625 междинен брой точки по математика и 595 по естествени науки. 54% от включените четвъртокласници са посочили познания и умения по математика на най-високото равнище. Средният % за всички участващи страни на това равнище е 7.

Други азиатски страни и региони също се показват впечатляващо добре. Хонконг е втори в света по математика измежду четвъртокласниците с 602 точки. На трето място е Южна Корея с 600 т. Следват Тайван с 599 т. и Япония с 593 т. Топ 10 се добавя от: Руска федерация (567 т.), Северна Ирландия (566 т.), Англия (556 т.), Ирландия (548 т.) и Латвия (546 т.)

Като се има поради, че някои страни може да имат еднакъв брой точки и това не ранглиста, България заема 28-то място с 515-те си точки, колкото имат още Азербайджан и Италия.

С минимален брой точки е Филипините (297 т.)

По естествени науки в 4. клас първенецът Сингапур е с 595 точки, 38% от четвъртокласниците му реализират най-високото равнище на познания и умения. На второ място е Южна Корея (588 т.), следвана в Топ 10 от Руска федерация (567 т.), Япония (562 т.), Тайван (558 т.), Финландия (555 т.), Латвия (542 т.), Норвегия (539 т.), Съединени американски щати (539) и Литва (538 т.)

В тази самобитна ранглиста България заема 24-ата позиция с 521 точки. Също толкоз има Словакия. С точка повече е Австрия.

На дъното още веднъж е Филипините с 249 точки.

България

Най-високият брой точки на български четвъртокласници по математика е 642, а най-ниският - 360, оповестява Институтът за проучвания в образованието. Средният брой точки на девойките е 514, а на момчетата - 516. Притеснително е, че 10% от включените в проучването показват липса на съществени математически умения. Най-високото ниво покриват 8% от учениците ни, високото - 37%, междинното - 71%, 90% - ниското. Останалите 10% не доближават това най-ниско равнище.

По естествени науки най-високият брой точки на българските четвъртокласници е 666 т., а най-ниският - 326. Средният за девойките е 525 т., а за момчета - 518 т. 13% не покриват най-ниското равнище. Те показват липса на базови умения. 15% са на най-високото ниво - напреднали. 44% покриват високото ниво, 71% - междинното, 87% - ниското.

Тенденции

Тенденциите измежду участниците в проучването демонстрират, че в към половината страни няма основни разлики сред представянето на девойките и момчетата по математика и естествени науки.

Ранният старт на образованието има дълготраен позитивен резултат през първите четири години от учебното обучение, сочат още данните. Четвъртокласниците, които са посещавали предучилищно образование и чиито родители са ги ограмотявали и са ги учили да считат у дома, демонстрират по-високи резултати от връстниците си, при които това не се е случило.

Изследването изследва също дали учениците в осми клас са били унизени в учебно заведение от други възпитаници, в това число онлайн. 6-8% от тях показват, че са ставали жертва на тормоз всяка седмица.

80% от четвъртокласниците харесват математиката, 88% - естествените науки. В осми клас процентите спадат. 59% харесват математиката, 79% - естествените науки.

Четвъртокласниците се заемат решително с математиката (76%) и естествените науки (81%). Увереността в 8. клас е 57% по математика и 62% по естествени науки.

Учителите споделят, че има все по-голяма разлика сред потребностите им от професионално развиване и опциите, които им се оферират в това отношение. По-малко от половината възпитаници имат учители, които неотдавна са развили професионалните си умения за включване на технологиите в преподаването и за насърчаване на сериозно мислене у учениците си.

Около ¾ от четвъртокласниците споделят, че учителите им изясняват ясно, само че при осмокласниците делът е под 50 на 100.

Международното проучване на уменията по математика и естествени науки на учениците от 4. клас (TIMSS) e измежду най-авторитетните изследвания в света. TIMSS регистрира трендовете в достиженията на учениците и учи разликите сред националните просветителни системи, с цел да подкрепи подобряването на преподаването и ученето по света. От 1995 година то се организира на всеки четири години, като обгръща учениците от 4. клас и от 8. клас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР