Българското Министерство на външните работи е изпратило две ноти до

...
Българското Министерство на външните работи е изпратило две ноти до
Коментари Харесай

МВнР гони двама души от Руското посолство и го обвини в недвусмислена обида към България

Българското Министерство на външните работи е изпратило две ноти до Руското посолство - за оповестяване на двама чиновници за " личност нон грата " и с митинг против публикуването на обидни изявления от дипломатическото посланичество, ръководено от Елеонора Митрофанова. 

" Използваният от посолството език е несъответстващ с дипломатическата процедура и публични правила и съставлява недвусмислена засегнатост към Република България. Настояваме посолството неотложно да отстрани въпросните изявления и да сервира извинения по съответния ред ", сподели представителят на Министерство на външните работи на брифинг. 

Преди ден Facebook-профила на посолството на Русия в София разгласи, че са основали собствен канал в Telegram поради това, че уеб сайтът му е блокиран от началото на съветската военна инвазия в Украйна.

В известието се споделяше, че това се е случило вследствие на " осведомителната експанзия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги ". 

" Министерство на външните работи остро стачкува против изявленията с обидни квалификации и внушения по отношение на Република България и нейните съдружници. Тези послания са в цялостно несъгласие с неведнъж заявените от посолството политика на почитание и съдействие с Република България ", сподели в отговор представителят на Министерство на външните работи. 

Външно министерство е поискало и двама чиновници на Руското посолство да изоставен страната до 48 часа. 

Малко по-рано основният прокурор Иван Гешев разгласи, че е оголен случай на нерегламентирана разследваща активност от жител на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет. 



Елеонора Митрофанова към момента не е коментирала позициите на Външно министерство. 

Около 15 ч. в сряда тя разгласява фотоси, от които се вижда, че се е качила на връх Шипка дружно със чиновници на посолството във връзка националния празник на България на 3 март. 

Митрофанова е отказала да се яви на поисканата през днешния ден среща в Министерство на външните работи във връзка следствието за шпионска активност, стана ясно от по-ранно изявление на Лена Бориславова.  

Двете ноти на Министерство на външните работи са връчени на посланик от посолството. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР