Българското кино не винаги се радва на огромен успех, но

...
Българското кино не винаги се радва на огромен успех, но
Коментари Харесай

Три нови БГ филма, които се оказаха на световно ниво и подлудиха феновете

Българското кино не постоянно се радва на голям триумф, само че в последните месеци видяхме три нови кино лентата, които освен скриха шапките на почитатели и рецензия, само че се оказаха на безусловно международно съответстващо равнище, тъй като бяха селектирани за най-престижните оценки и фестивали в света. Виж за кои ленти приказваме:

„ Майка “/ „ В сърцето на машината “

Филмът „ Майка “ на режисьора Зорница София  в началото беше българското предложение за премията „ Оскар “. Това реши комисията по избора към Националния кино център, управлявана от Мария Бакалова. „ Майка “ споделя историята на влюбената в работата си театрална режисьорка Елена, която на 32 години схваща, че не може да има деца. Изправена пред избор - да се пробва да зачене инвитро с обичания си брачен партньор, диригента Леон Майер, или да приспособява театралната стратегия, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, Елена преоткрива думата „ майка “. Въпреки страхотния сюжет, по-късно филмът беше отстранен от конкурсната стратегия от Академията за кино изкуство в Лос Анджелис поради прекаляването с британската тирада.

Виж още: " ПрЕстЕтутка бях ": ТОП 5 на най-смешните и неуместни епизоди в " Съдебен спор "  

На негово място България прати второто си предложение – филмът на Мартин Макариев „ В Сърцето на Машината “. Филмът е отличен със „ Златна роза “ на едноименния фестивал във Варна през 2021 година и притежател на премията за най-хубав филм на София Филм Фест през 2022 година. Независимо какво ще харесат от „ Оскарите “, ние сме уверени, че и двете български ленти заслужават супер внимание, тъй като потвърждават, че са изпипани до последния подробност.

„ φ1.618 “ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев

На 8 октомври – публично фестивалът Синелибри беше открит от първия пълнометражен филм на световноизвестния ни аниматор Теодор Ушев „ φ1.618 “. Лентата е въодушевена от „ Пумпал “ на Владислав Тодоров, чиято история придвижва феновете в мистериозния свят на биотитаните. Те са микронация от безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от възходящата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я изоставен вечно, подготвяйки за задачата галактическия транспортен съд „ Пумпал “.

Главните функции са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова, партнират им Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев - Геро, Китодар Тодоров и други „ φ1.618 “ е единственото българско заглавие, което ще се състезава в тазгодишния интернационален конкурс за най-хубава литературна акомодация за огромен екран. Филмът е селектиран в програмата на 51-вото издание на Фестивала на новото кино в Монреал, където са създали своя дебют киновизионери като Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс.

Виж още: Три известни БГ амазонки, които взеха гаджетата под носа на елементарни девойки

„ Шекспир като улично куче “

Третата лента, която безусловно подлуди рецензия и почитатели е „ Шекспир като улично куче “. Вторият филм на артиста – кинорежисьор Валери Йорданов сподели по какъв начин би трябвало да се прави модерно кино за всеки. Лентата споделя за момче на 17 година, което би трябвало да избира сред двата си огромни гения – бокса и театъра, с цел да избави живота на обичан за него човек.

„ Шекспир като улично куче “ завоюва шест награди на 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм „ Златна роза “ – премия за постановка, за сюжет, за най-хубав филм на младежкото жури на фестивала, премия на Съюза на българските кино дейци и тази на Община Варна. Валери Йорданов ни вкарва в реалност, с която се сблъскваме всекидневно, а най-после разбираме, че нищо не е предвидимо.

Виж още: Това е другарство! Всички от " Игри на волята " поддържаха Фейгин в залата, тя - с орден!

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР