Българското и украинското министерство на земеделието започват действия за изготвянето

...
Българското и украинското министерство на земеделието започват действия за изготвянето
Коментари Харесай

България и Украйна ще подпишат съвместна декларация за взаимодействие при възникване на пазарни смущения при търговията със слънчогледово олио

Българското и украинското министерство на земеделието стартират дейности за правенето на взаимна декларация за механизми за влияние при пораждане на пазарни разстройства, в това число внезапни промени в цените, при двустранната търговия със слънчогледово олио. Това стана ясно по време на работна среща сред министъра на земеделието Явор Гечев и неговия украински сътрудник Микола Солски. Тя се организира през днешния ден в София, като главен акцент в диалозите бе настоящата обстановка на зърнения пазар и търговията със слънчогледово олио.

Очаква се декларацията да бъде реалност напълно скоро, а посредством нея ще бъде декларирана готовността на двете страни за взаимни дейности за предварителна защита на бъдещи пазарни аномалии.

Аграрните министри разясниха и изключителната защитна мярка на Европейската комисия, която визира четири селскостопански продукта с генезис от Украйна. В тази връзка Явор Гечев осведоми за решението на Министерския съвет да анулира националната възбрана за импорт на някои създадени в Украйна аграрни артикули и съобщи, че българската страна следи деликатно пазара както във връзка с слънчогледовото олио, по този начин и на други селскостопански артикули.

„ България и Украйна могат да работят дружно по намирането на трайни решения за интензивен пренос на селскостопански артикули в посока трети страни и да ги предложат на Европейската комисия “, съобщи министър Гечев. Той увери, че сега напъните са ориентирани към създаването на логистични системи, посредством които коридорите на солидарността ще проработят и ще извършват функционалността, поради която са основани.

„ Надявам се този добър разговор да продължи и двете страни да вземат решение дружно зародилите въпроси отсега нататък “, съобщи от своя страна министър Микола Солски.

„ Заедно можем да се надигнем против провокациите, подбудени от актуалната обстановка, и по този начин да се оправим с тях по-бързо и дейно “, уточни българският аграрни министър.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР