Българско волейболно семейство води френския женски клуб Вандьовр Нанси към

...
Българско волейболно семейство води френския женски клуб Вандьовр Нанси към
Коментари Харесай

Радослав Арсов: Участието в евротурнирите е като награда за упоритата ни работа

Българско волейболно семейство води френския женски клуб Вандьовр Нанси към все по-високо равнище, като доказателство за това е присъединяване на отбора в евтотурнирите през новия сезон, където ще се подвизава за " Чалъндж къп ". Старши-треньорът Радослав Арсов към този момент няколко сезона е отпред на Вандьовр, като от аматьорски статут на клуба изведе отбора до шесто място в първата група на Франция - ЛИГ Акционерна фирма през този сезон. Съпругата му Елена Арсова пък към този момент ще дава отговор за маркетинга и спонсоринга на клуба.

Радослав Арсов разяснява, че присъединяване в Европа е самопризнание за упоритата работа през годините, а ето още какво споделя треньорът в изявление за BGvolleyball.com за новите вероятности, селекцията и бъдещето пред отбора.
 Българско волейболно семейство води френския Нанси Вандьовр към евроуспехи

За първи път ще играете в европейските клубни шампионати, по какъв начин се възприема този факт в Нанси и твоят коментар?

Аз го одобрявам като премия за нашия дълготраен и твърдоглав труд. Също по този начин се получи и малко щастливо стичане на събитията, тъй като един от грандовете, изобщо в европейския волейбол – Кан има съществени финансови усложнения и те се отхвърлиха от европейска сцена. От френската федерация ни предложиха да вземем тяхното място, тъй като сме шести в класирането за сезона. Разбира се ние приехме с наслада, тъй като това си го бяхме сложили като цел в идващите четири години. Постигнахме го по-бързо от предстоящото, хубава изненада стана. Всички в Нанси са извънредно удовлетворени. Така след 10-годишно неявяване от европейска сцена, нашият клуб има достойнството още веднъж да се завърне и да съставлява Нанси в купата на Претендентите. Еуфорията в клуба и в града е доста огромна, само че всичко това към този момент е обвързвана с друга организация, финанси.

Като приказваме финанси, по какъв начин се отрази пандемията, ще имате ли финансови благоприятни условия за такова присъединяване?

Кризата с ковид се отрази на всички места, разликата във Франция е, че е доста мощна стопански страна и има държавна политика за спорта. Предполагам множеството са осведомени със обстановката, държавното управление взе решение за подкрепяне на доста браншове, измежду които и спортният бранш – федерации, асоциации и клубове. Отделя се 85 % запас от страната към съответния клуб и по този начин де факто на всички клубове остана да обезпечат единствено 15% за заплати на състезатели треньори и хора, които работят в клуба.

В Нанси обстановката общо взета е постоянна, тъй като ние работим с 85 % бюджет от държавни институции и единствено 15% от спонсори и сътрудници. Имаме уверението на всички институции, че ще продължат да ни подкрепят. Всички спонсори, също ще ни оказват помощ. Сега към този момент идва въпроса с присъединяване на евротурнирите. Това даде огромен отзив в града и всички се надяваме да получим повече финансова поддръжка. Защото едно присъединяване е от 40 000 евро и може да стигне до 100 000 евро според от чоп, пътувания, какъв брой надалеч ще стигне тима в шампионата и всички неща свързани с това присъединяване.

Твоята брачна половинка Елена към този момент ще дава отговор за маркетинга в клуба, това значи ли, че доверието нараства за вас като екип?

От начало единствено аз започнах в този план. Моята ангажираност бе дотолкоз, че трябваше да се опитаме да вдигнем дружно клуба, като от един клуб, който се е лъкатушил от изпадащ до оставащ, да стабилизираме нещата и да създадем професионален тим, който да е в топ 8 на първа лига на Франция. И в дълготраен проект естествено да се разрастваме, детската ни школа да се развива и да участваме на евротурнири. Това естествено е обвързвано с огромна група от хора, които да са ангажирани с това нещо. И една доста значима част от тава е маркетинга и спонсоринга в един клуб. От тази година за първи път нашият клуб се ангажира доста съществено с една компания, която ще дава отговор за национално равнище маркетинг и спонсоринг. Моята брачна половинка ще дава отговор на районно равнище за маркетинг и спонсоринг. Ще се опитаме дружно още повече да помечтаем и да разрастваме този план. Нейната отговорност ще бъде доста огромна, тъй като с това присъединяване на европейските шампионати, доста се надяваме да притеглим интереса на спонсорите и те да отворят своите сърца както се споделя още повече към нас. В тази обстановка обаче ние си даваме ясна сметка, че нещата не са толкоз лесни и елементарни. Така че би трябвало самообладание, тъй като с цел да стигнем до тук и до тези позиции проявихме ужасно доста самообладание. Видяхме, че единствено с поредност успяхме за четири години, както споделих от съвсем един аматьорски клуб изградихме клуб на друго равнище. Разбира се има още ужасно доста работа в неговото развиване, само че малко по малко всички дружно ще се опитаме да продължим нататък.

Докъде сте със селекцията за новия сезон, разчитате и на български състезателки?

Селекцията към този момент я завършихме. Преди две седмици я приключихме сполучливо, отново заради тази причина, че имаме прецизен и явен бюджет, както и тактика. С това шесто място в шампионата станахме доста по-атрактивни към този момент. И изключително в този момент с присъединяване ни в евротурнирите, всички гледат по напълно различен метод на нас. Аз постоянно съм имал предпочитание да работя със състезателки от България. Опитната волейболистка Русена Сланчева-Линор е доста значима част от нашия план, тъй като е единственият човек, с който започнахме този план и продължава да е с нас и до ден сегашен. Тя е капитан на тима и има доста значима позиция чисто психически към този момент. По-малко спортно-технически ще се изявява, тъй като ще бъде в една роля по- скоро психическа – помагаща. Но въпреки всичко остава доста значим човек и доста се веселя, че се съгласи да остане още един сезон.

Другата българска волейболистка в състава ни Гергана Георгиева е млад разпределител, който търпи едно развиване в себе си. Интересна е, естествено има още доста да учи и за мен това е едно предизвикателство, тъй като аз обичам да работя със състезателки, които се развиват. Ние сме изцяло наясно, че Гергана идва от едно равнище, което съгласно мен е доста надалеч от френския шампионат. Така че нейната цел ще бъде да е търпелива. Да се построява като играч и след две-три години да продължи в моя план, или на друго място - към този момент като главен разпределител. Но за задачата тя би трябвало да работи доста и отново споделям да бъде търпелива.

Що се отнася до другите състезателки в България съгласно мен има две категории. Едните към момента нямат това равнище, което е нужно с цел да играят във френската лига, а трендовете във Франция към този момент са доста огромни за жалост. Другите са топ равнище национални състезателки, които за мен в българския народен тим са не повече от четири-пет към днешна дата, за които естествено Франция е малко ниска топка за изява. И аз изцяло го разбирам и го почитам. И по тази причина може заради тази причина нямам опция да работя с повече български състезателки.

През миналия сезон година при мен бе едно младо момиче – Никол Дулева. Тя изцяло видя, за което беше дошла- да се учи, да бъде част от този план. Да види какво е професионален спорт на интернационално равнище, какво е придирчивост в работата, с която тя не се беше сблъсквала в никакъв случай. Тя даде всичко, което можеше да даде. Но дружно взехме решение, че за нея е по-добре след тази стъпка, която направи в моя тим, да потърси някъде различен тим да играе. Защото в този план тя трябваше да има самообладание още 2-3 години, с цел да може да стартира да играе и да се построи като играч. Тя обаче избра да търси изява в различен клуб, където ще играе непрекъснато, тъй като това също е част от построяването на един играч. Аз почетох това нейно решение и се веселя, че съм й дал, това което съм могъл и й поисквам да се развива.

Какви цели си поставяш за новия сезон?

Смятам, че един треньор не трябва да стопира да си слага все по-високи и високи цели. Много странна обстановка се получава във френското състезание, тъй като идният шампионат ще бъде още по-силен и подравнен. Казвам това, тъй като във френското състезание пристигнаха състезателки, които в една естествена обстановка, може би в никакъв случай нямаше да дойдат. Говоря за волейболистки от Италия, Бразилия Полша – национални състезателки. Явно всички те търсят една сигурност в тази тежка обстановка. Чисто финансово те знаят, че във Франция всичко е подсигурено и няма да имат проблеми. Защото в редица шампионати в Европа ще има доста огромни финансови компликации. Тази година в ЛИГ А във Франция ще бъдем 15 тима, тъй че най-малко 28-30 мача ще има в шампионата. Смея да настоявам че всеки дуел ще е забавен и не се знае по какъв начин ще свърши. Например през миналия сезон ние не бяхме посочени от любимците, само че успяхме да победим клубове като Льо Кане, Нант и Безие – това са тимове от Топ 3. Така че тази година с идването на тези състезателки ще бъде доста по-интересно. Нашите цели надлежно са да затвърдим това сполучливо присъединяване. Защото доста добре знаем, че по-лесно е да влезеш в Топ 8 на Франция, само че по-трудно е да задържиш този триумф. Нашият приоритет ще е това да затвърдим това сполучливо присъединяване. Моето предпочитание и цел е да бъдем още веднъж в Топ 6 най-малко. Купата на Европа според от жребия ще бъде спомагателен шампионат, който ще ни дава друго развиване. Ще ни дава тази сигурност и убеденост, от която имаме потребност да натрупаме. За Купата на Франция също. Но главната ни цел ще бъде френския шампионат и запазването на мястото ни в Топ 6.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР