Българско вино на изба Burgozone, оценено с 90 точки от

...
Българско вино на изба Burgozone, оценено с 90 точки от
Коментари Харесай

Българско вино Pinot Noirе избрано в топ 100 в на престижната винена селекция Wine Enthusiast

Българско вино на маза Burgozone, оценено с 90 точки от авторитетната винена селекция, е определено в топ 100 на най-хубавите покупки за 2022 година Престижната ранглиста е оповестена в ноемврийското издание на Wine Enthusiast.

 

„ През година, когато цените на бензина, цените на питателните артикули, жилищните разноски и лихвените проценти скочиха фрапантно, цената на добра бутилка вино към момента наподобява доста привлекателна “, по този начин стартира ревюто в Wine Enthusiast.

 

Селекцията обобщава позитивните оценки през последните 12 месеца за най-хубавите виновност, които са и с най-високо съответствие качество-цена от и под 15 $.

 

Всички те са отличени от рецензенти при слепи дегустации на виновност от новозеландски совиньон блан до френско розе и американска сира. Класацията е известна измежду ценителите на вино от целия свят и е малко интернационално управление за най-хубавите виновност от всички сортове и стилове.

 

Екипът от рецензенти на Wine Enthusiast дегустира повече от 24 000 виновност от целия свят всяка година, подбирайки качествени и налични питиета от Франция и Италия до Калифорния, Австралия, Южна Африка, Аржентина. 

 

В селекцията за 2022-ра американските щати вземат участие с общо 39 виновност. Италия заема 12 от 100-те места, Франция - девет, Аржентина и Испания - по седем. Оценени са и виновност от толкоз далечни райони като България, Унгария, Израел, Южна Африка и Словения, което отразява какъв брой необятно публикувано е станало качественото винопроизводство - берекет за всеки, който желае да опита нещо ново.

 

„ Тази висока интернационална оценка е необикновено самопризнание за нас като винопроизводители и за българското вино въобще. В този сложен интервал за българските лозаро-винари, тази поддръжка е доста значима и оптимистична. Българското вино е положително и качеството му се удостоверява от ценителите на вино по целия свят. Вярвам, че сходни оценки ще бъдат мощен претекст за българския консуматор все по-често да избира българско вино. “, разяснява Биляна Маринова, шеф на Burgozone.

 

Това не е първото отличие за българската маза от американската винена селекция. Колекционното на Burgozonee и първото и само българско бяло вино с 91 точки от Wine Enthusiast, Съединени американски щати. Пино Ноар на шато Бургозоно от 2016 година също получава 90 точки от Wine Enthusiast.

 

Семейната бутикова маза е ситуирана на брега на река Дунав до град Оряхово. Три пъти е притежател на приз „ Златна Изба на България “. Вината на Бургозоне се изнасят допълнително от 20 страни на 4 континента и са отличени с над 100 наградата от най-престижните интернационалните винени състезания, измежду които Concours Mondial de Bruxelles,  Mundus Vini,  Decanter World Wine Awards (DWWA),  Concours Feminalise Paris, Selections Mondiales des Vins, Balkan International Wine Competition.

 

Винарната показва един нов съвременен жанр на българските виновност. Заобиколена от 100ха от най-висококачествени лични лозя от 11 интернационалните и 2 локални сорта - Гъмза и Тамянка. Всички виновност се вършат от  ръчно брано грозде от най-високо качество с лимитиран рандеман. Приоритетите на избата са стабилно лозарство дружно с екологичната отговорност.

 

Винопроизводството през 2022 в България

 

Според първични данни от края на октомври на Международната организация по лозата и виното (OIV) през 2022 г.  се чака България да създаде 5% повече вино от 2021. Значително по-висок растеж от междинния от 2% за Европейската общественост и 1% на международно равнище. Прогнозно се чакат 885 хиляди хл произвеждане през 2022.

 

Виненият бранш в България е извънредно динамичен. За последните три години публично записаните мазета у час са се нараснали с 16% или до 327 през 2021 година съгласно Изпълнителната организация по лозата и виното. Винената промишленост се възвръща постепенно след рецесията с COVID-19 съгласно отчета на OIV.

 

Потреблението на вино в България се е повишило с 1% през 2021 до 848 хиляди хл, но още не е стигнало равнището преди пандемията през 2019 (879 хиляди хл). Пандемията промени потребителските настройки и усети, в това число и методите за покупка на вино. Консумацията на вино по домовете и онлайн продажбите, наследени от интервала на коронавирус, са изрично новият тренд.

 

Ролята на дамите в избора при покупка на вино и в установяване на желания жанр също е повишена доста през последните години. Забелязва се мощно повишение на търсенето на бели и розе виновност, както и на по-леки червени виновност.

 

Въпреки че аленото вино е желано на повече места, ползата към бялото вино от ден на ден нараства в европейските страни.

 

Тенденцията за консумация на вино вкъщи подтиква търсенето още повече. Според разбори от 2022 година хората в Европа все по-често комбинират вино с храната си. Предпочитанията на по-елегантни виновност се свързва с по-активната роля на дамите в избора на вино вкъщи, само че и във винопроизводството.

 

Страната ни е интернационален водач с 50% дами във винения бранш

съгласно оценките на Каролайн Гилби МW. За съпоставяне дамите във винения бранш в Америка са 14%, във  Франция 30%, 25% в Италия и приблизително 25% в света.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР