Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през

...
Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през
Коментари Харесай

Euractiv Bulgaria: България непряко е изпратила оръжие на Украйна за над 1 млрд. долара

Българско оръжие за милиарди долари е влезнало в Украйна през други страни през последните две години, без Киев и София да са се споразумели за нито една директна договорка, даже преди войната, откри следствие, извършено от  " Юрактив България " (Euractiv Bulgaria).
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9713
От началото на съветската инвазия изпращането на оръжия в Украйна е съществена ябълка на раздора сред русофилските и прозападните партии в България, показва електронно издание.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, следствието на EURACTIV откри, че оръжейни доставки са били осъществявани даже преди началото на спора.

" За интервала 24 февруари 2022 година – 19 януари 2023 година не са постъпвали заявки за външнотърговски покупко-продажби с украински компании и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен надзор и надлежно не са издавани позволения за експорт за този интервал “, се споделя в отговор до EUROACTIV от Министерството на стопанската система на България след искане по Закона за достъп до социална информация.

Още преди войната, от началото на 2021 година до 24 февруари 2022 година, Украйна не е сключвала директни покупко-продажби с български оръжейни компании, които са огромни експортьори на създадени по руски стандарт оръжия и муниции за украинската войска, показва изданието. Само през предходната година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за най-малко 1 милиард $, разясняват източници на EURACTIV.

Големите държавни оръжейни фабрики като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, са отчели 100-процентен растеж на продажбите.

Александър Михайлов, някогашен изпълнителен шеф на държавната компания " Кинтекс ", през която минава оръжейният експорт на страната, удостовери рекордния български експорт.

" Когато има интернационален въоръжен спор, постоянно има нарастване на потреблението на артикули, свързани с защитата “, съобщи през предходната година Михайлов пред " Юрактив България ", добавяйки, че издадените от страната разрешителни за експорт на оръжия през това време възлизат общо на 1,1 – 1,3 милиарда евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР