Българско момиче е първо място в света по шах. Това

...
Българско момиче е първо място в света по шах. Това
Коментари Харесай

Българско момиче на първо място по шах в света

Българско момиче е първо място в света по шах. Това е 15-годишната Нургюл Салимова, от дребното търговищко село Крепча, която към този момент втори месец е на върха в международната класация по шахмат до 16 години.

„ Аз бях на четири. Тогава татко ми ме научи, по какъв начин се местят фигурите. Запозна ме с играта. След това, дружно с дядо ми, започнаха да ми демонстрират, по какъв начин се играе. Научих правилата”, споделя младата шахматистка, пред Би Ти Ви.

Година, откакто бащата и дядото увличат Нургюл по шахмата, момичето се опитва и на първия си шампионат в Силистра. Тя е най-малкият участник – даже не е навършила 6 години. „ Станах първа до 8 години, като не бях навършила 6. И ми стана още по-интересно и продължих да се занимавам. Имам 10 държавни трофеи, мисля. Аз постоянно съм желала да стана международна шампионка за дами. Да се приближа оптимално до Антоанета Стефанова, тъй като тя ми е обичаната шахматистка”, споделя Нургюл Салимова.

„ Веднага като стана републикански първенец, треньорите в националния тим видяха капацитет в нея и я поканиха в националния тим и й предложа даже треньор. Има и случаи, когато месец не се е прибирала у дома. Трудно е, само че се привиква. Всичко е за нейно положително. Девет и една републиканска за дами. Има една международна купа до 12 години за девойки. Една европейска за девойки до 8 години. Шампионска съм на Европейският съюз, измежду момчетата и девойките, до 12 години 2015г.. Тук, в България, не се организират шампионати за покриване на правила, толкоз постоянно. И се постанова да пътувам в чужбина и да вземам участие в шампионати там”, добавя татко й Илхан Салимов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР