Българско лекарство, разработка на учени от БАН, спасява кожата от

...
Българско лекарство, разработка на учени от БАН, спасява кожата от
Коментари Харесай

Българско лекарство за рани разпознава и атакува само увредените клетки

Българско лекарство, разработка на учени от Българска академия на науките, избавя кожата от дълбоки рани. Няма да е пресилено в случай че се каже, че лекарството избавя и живота на пациентите, изключително в случай че раните са от залежаване.
Хроничните и острите рани са сложни за лекуване и над 100 000 души годишно у нас се сблъскват с проблеми, породени от изгаряния, затруднения от диабет или други метаболитни болести, като постоянно публикувани са и раните, породени от залежаване. Ензимът в лекарството прави разтворими повредените кафези, гнойта, некротизиралата тъкан и фибриновите налепи, като щади хубавичко тъкан.
Историята на българското знамение стартира през 60-те години от един диалог сред проф. Петър Недков - сегашен началник на лабораторията, създала лекарството и проф. Йовчо Топалов - тогава млад доктор във ВМА, че в литературата има данни за ензими, които имат резултат върху гнойни рани и рани с некрози. Резултатът е препарат, който е във тип на прахуляк, който се разтваря. Раните се повлиявали от препарата, само че имало един минус - по-голямата част от ензима оставал върху марлята.
Изследванията не престават и проф. Недков получава чист ензим, който се употребява за лечение на гнойни рани. Ензимът не разгражда колагена, очиства единствено белтъците, които пречат на новата кожа да израсте.
Ензимът е към този момент под формата на гел и е патентован с името "Непролизин Г ". Гелът образува пласт върху раната и стои по-дълго, като по този начин резултатът е по-дълготраен.
През 1979 год. проф. Недков стартира работа с отрязъци от овчи кожи, от които добива колаген, който става основа втори препарат, защото колагенът има възстановяващи благоприятни условия. Получава се препарат, който подкрепя заздравяването на раните. Ражда се препаратът "Пост-непрол ", който подтиква построяването на тъканта. Той е целесъобразен за по-възрастни хора, тъй като при тях зарастването на раните е по-трудно.
Сега проф. Недков създава нов препарат в помощ на хрущялите и възпалението на ставите.
Неуморният професор работи и върху поевтиняването на към този момент известни препарати, съдържащи ниски дози литий, или "с храна за мозъка ", както той го назовава, тъй като литият усъвършенства оросяването на мозъка и стопира треперенето на ръцете.
За приноса си в науката проф. Петър Недков получава през 2016 година влиятелната премия на Българска академия на науките "Марин Дринов " на лента за основаването на новаторски препарати за лекуване на хронични рани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР