Българско кисело мляко и бяла саламурено сирене ще се произвеждат

...
Българско кисело мляко и бяла саламурено сирене ще се произвеждат
Коментари Харесай

Защитена марка: Бялото сирене и киселото мляко само с български продукти

Българско кисело мляко и бяла саламурено сирене ще се създават единствено тук със сурово българско мляко и единствено в случай че животните, от които е издоено, са се хранили с фураж, от който най-малко 80% са създадени в България.

Освен това тези два продукта ще се вършат от регистрирани производители,

вписани в националния указател по Закона за използване на общата организация на пазарите на аграрни артикули на Евросъюза. Само по този начин те ще имат право да прибавят на етикета си европейското лого “Защитено название за генезис ”.

Със отбраната в Европейски Съюз на процедура отпада Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко и сиренето. Това се случи още на 25 юли тази година - без да се отрази на потребителите, само че със основни последствия за производителите на двата продукта и за целия пазар.

Ако не беше декларацията на Националната асоциация на млекопреработвателите преди две седмици, с която желаят БДС на тези артикули да се резервира, хората нямаше и да схванат какво тъкмо се е случило.

На 25 юли в формалния вестник на Европейски Съюз е оповестена информацията, че на 18 юли предпазеното название за генезис “Българско кисело мляко ” е вписано в европейския Регистър на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции.  Защитеното название за генезис на този артикул влиза в действие 20 дни след обявата, т.е. сега на пазара не би трябвало да има “Българско кисело мляко ”, което да не е правено съгласно условията на предпазеното название.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР