Българско агнешко месо за Гергьовден може да се намери основно

...
Българско агнешко месо за Гергьовден може да се намери основно
Коментари Харесай

Преди Гергьовден: Родното агнешкото месо стигна 30 лв. за килограм

Българско агнешко месо за Гергьовден може да се откри главно в бутиковите месарници, където цената му чукна близо 30 лева Това откри " Телеграф " след обиколка на столични търговски вериги и квартални месарници. В огромните магазини се предлага единствено месо, импорт от СР Македония, с към 10 лева по-евтино. Нали са си наши хора, какво толкоз, пошегува се шеф пред " ". Нашите животновъди продават от обора цяло агне от 25 кг, заклано и одрано, плюс главичка и комплект за дроб сърма за по 12 лева за кг.

Селски събори

Агнешкото на щандовете на супермаркетите стартира да се появява едвам 3 дни преди Гергьовден, а в края на април родно месо оферираше единствено една българска верига за близо 27 лева за кг.

Чакаме да мине и 24 май, денят, в който се означават доста селски събори и когато има всеобщо търсене на агнета. Тогава ще е ясно имаме ли непродадени животни, сподели пред " Телеграф " Симеон Караколев началник на НОКА от асоциацията на овцевъдите. Проф. Иван Станков от НОКА пък напомни, че през 2022 година са останали в кошарите ни към 20 хиляди наши агнета.

Мирис на риба

Обяснимо е, че македонското е по-евтино. То влиза през границата за към 16 лева за кг. Колегите там имат право да дават на животните трупно брашно, от което храната им излиза по-евтина, разяснява зоотехникът и овцевъд Методи Лаков пред " Телеграф ". Той изясни, че по тази причина от време на време македонското агнешко има мощна миризма на риба. Имало е случай, в който клиент е върнал цяло опечено агне с тавата в огромен супермаркет в Монтана, тъй като му смърдяло, описа той. Лаков добави, че в случай че се дадат пасища на фермерите, българското може да излиза по-евтино.

Скоро агнешкото ще стане деликатес, непрестанно стадата понижават в страната. Преди 10 година в селото имаше във всяка къща по 2 или 3 овце, в този момент в село Владимирово останахме двама с дребни стада, описа зоотехникът. Според него българите купуват агне главно за Великден, а ромите са най-многобройните клиенти за Гергьовден.

Снимката е илюстративна
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР