Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение

...
Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение
Коментари Харесай

Министър Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво

„ Българският аграрни бранш е на доста положително равнище по повод позиции и разбор на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на форума „ОСП след 2020 – изборът на България “. Той поздрави браншовите организации за обединяването им към диалозите и позицията за ОСП и добави, че желанието на администрацията е да бъде добър сътрудник в тези връзки, оповестиха от МЗХГ.

Министърът акцентира, че при правенето на националната позиция ще се употребява общата декларация на 32 водещи браншови организации в бранша. Той даде висока оценка на уредниците на форума от Института за агростратегии и нововъведения, които бяха поканили специалисти и анализатори на Европейската комисия, Франция, Испания, Ирландия и Полша.

„ В България администрацията бе подкрепена от целия бранш. 4 месеца имахме доста потребен спор, който сплоти сектора, а това не се случва постоянно “, сподели министърът. По думите му е добре Европейската комисия да направи сюжети по какъв начин би се отразило това понижение на конкурентоспособността на европейския земеделец по отношение на фермерите от трети страни. Той посочи, че е значимо да се знаят последствията и опциите за компенсиране.

„ Една от главните тематики, които се слагат непрестанно от страните от Източна и Централна Европа е балансиране на равнищата и равно систематизиране на бюджета “, акцентира още министър Порожанов. Голямата тематика е по какъв начин ще се разпредели бюджетът сред страните-членки след излизане на многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз.
„ Да, може да се окаже, че при едно такова балансиране и даже при понижение на цялостния бюджет – България, като една от последните включили се към Европейски Съюз страни, да има не по-малък бюджет “, безапелационен бе Румен Порожанов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР