Българският земеделски работник е сред най-бедните в Европа. Единствено в

...
Българският земеделски работник е сред най-бедните в Европа. Единствено в
Коментари Харесай

Фермерите у нас не могат да си намерят работници

Българският аграрни служащ е измежду най-бедните в Европа. Единствено в македонското селско стопанство заплатите са по-ниски.

В същото време се оказва, че междинната заплата в земеделието у нас към този момент изпреварва приходите в ресторантьорството и строителството, само че отново мъчно се намират чиновници.

Фермери обмислят да се откажат от отглеждането на животни, защото не могат да си намерят служащи, излиза наяве от репортаж на БиТиВи.

По данни на КНСБ междинната заплата в земеделския бранш у нас е 419 евро. Сравнително високото възнаграждение в бранша на фона на българските приходи идва най-много поради заплатите на висококвалифицираните фрагменти. Механизатор в огромно стопанство може да взима и 2 хиляди лв. заплата.

Семейство Илчеви отглеждат над 70 крави. От две години не могат да намерят служащи. Давали по 20 лв. дневно.

" Миришело им, доста им била работата, лятото слънцето им пече, не желаят ", сподели Радка Илчева.

Кандидати няма и поради тежките условия, и поради ниското възнаграждение, настояват служащите.

Икономисти пресмятат, че продуктивността в българските ферми е три пъти по-ниска от тази в Европейски Съюз. Логично, това важи и за приходите.

" Нашето селско стопанство има потребност от големи вложения, тогава ще дойдат по-високите заплати. Ако от единица повърхност в България се вадят 2 тона, а в Западна Европа - 6, явно имаме проблем ", разяснява икономистът Николай Вълканов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР