Българският законодател трябва в спешен порядък да уреди последиците от

...
Коментари Харесай

Приемането на закон за последиците от санкциите по "Магнитски" трябва да е приоритет

" Българският законодател би трябвало в незабавен порядък да уреди последствията от използването на " Закона " Магнитски ", както и възможните последствия от други аналогични наказания, тъй като това е методът да се избегнат спорни решения и да бъде предпазен публичният интерес. Приемането на един подобен закон е една от предпочитаните задания, които би следвало да реши новият парламент ". Това съобщи пред " Капитал " зам. министърът на правораздаването Иван Демерджиев, който потърсихме по въпроса за партийните дотации след последните избори и по какъв начин те ще бъдат изплатени на партията на Васил Божков " Българско лято ", който е подложен в санкционния лист по закона " Магнитски ".

Държавата не може да откаже изплащането на дотация на гражданска платформа " " Българско лято ", за която на 11 юли гласоподаваха 49 833 души или 1,82 % гласоподавателите. Едно от изискванията за това е партията да показа банкова сметка, по която да се преведат парите, тъй като по закон те се изплащат единствено по банков път, посочи зам. министър Демерджиев.

Според Закона политическите партии право на държавна дотация имат партии, които на последните парламентарни избори са получили не по-малко от 1% от действителните гласове в страната, както и обединения, които са получили не по-малко от 4 на 100 от действителните гласове. Размерът на дотацията за всяка обособена партия се пресмята по 8 лв. на всеки получен от съответната партия глас. Според общият размер на годишната държавна дотация за политическите партии след последните избори ще е 20 578 488 лева, като право на най-голяма сума имат " ИТН " (5 262 592 лева.) и ГЕРБ (5 137 320 лева.). Според тези сметки " Българско лято " има право на 398 664 лева

Така или другояче, въпросът за установяване и погашение на дотацията не е иден, споделя зам. министър Демерджиев. След като излязат формалните данни на ЦИК за действителните гласове за всяка партия, министърът на правораздаването би трябвало да издаде една заповед, която включва както документите, които би трябвало да се показват от партиите, в това число банковата сметка, по този начин и периодите, които би трябвало да се спазят от тях. Изплащането не става автоматизирано, партиите би трябвало да заявят предпочитание да им бъде преведена дотацията. Всички тези документи се ревизират и с отчет на финансовата дирекция се предлага на министъра да утвърди партиите, които ще получат дотации. Заповедта ще излезе бързо, само че самото погашение се чака да стане към края на септември, споделя Демерджиев.

Законово съображение да се откаже дотация на " Българско лято " няма, само че по силата на член 26, алинея 3 от Закона за политическите партии, Министерството на правораздаването превежда държавната дотация по банкова сметка, посочена от съответната партия. Ако партията няма сметка или банката е блокирала сметката, която партията е показала, дотацията няма по какъв начин да бъде изплатена. И Министерство на правосъдието няма пълномощия да разпореди на банката да отблокира сметката. Или да заплати дотацията в куфарче.

Платформата " Българско лято " нападна в съда решението на Министерски съвет (РМС№441/4 юни т.г.), с което бе признато съставянето на уголемен лист на свързани лица по листата " Магнитски ". Първата инстанция приключи делото, като одобри, че партията няма юридически интерес от атакуването на решението, тъй като то не ѝ пречи да взе участие в изборите за което е записана от ЦИК. От " Българско лято " апелираха прекратяването, следва въпросът да се гледа от петчленен състав на Върховен административен съд, само че даже да бъде анулирано определението на първата инстанция, делото ще бъде върната още веднъж на първа инстанция за разглеждане на жалбата всъщност, което значи, че няма да има решение най-малко до септември. Междувременно съдът продължи да натрупа спорна процедура по тези каузи защото другите над 50 тъжби против решението на Министерски съвет - въпреки и с известни разлики в настояванията - бяха позволени за разглеждане. Действително, когато е обосновала правния си интерес, партия " Българско лято " е показала единствено проблемите за присъединяване в избори, а не възможната опция за приемане на дотация. Така или другояче, откакто е признато за всички останали субекти, че има юридически интерес, в реда на нещата е и по това дело да се признае, считат адвокати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР