Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до

...
Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до
Коментари Харесай

Маршрутът Дунав Ултра в Tоп 50 на Lonely Planet

Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до Черно море - Дунав Ултра, влезе в годишна ранглиста на Топ 50 предложени дестинации в целия свят за 2024 година, на " Библията " в пътешествията - колоса Lonely Planet.

В просторен материал на Кристофер Коли за изданието cа показани голям брой логистични рекомендации и благоприятни условия за странствуване с велосипед по маршрута. Специално е обърнато внимание на едноименното мобилно приложение Dunav Ultra и годишното събитие в неговата поддръжка - всеобщо изминаване на Дунав Ултра на велосипед.

Интересът към българския план идва с номинирането от страна на Lonely Planet на интернационалната дестинация " Дунавски лимес ", като Дунав Ултра е посочен като поддържащ туристически артикул, предоставящ опция за самоорганизирано странствуване по " Лимеса " на територията на България на велосипед.

За връзката на Дунав Ултра с дестинацията " Дунавски Лимес " са спомогнали включването на емблематични тематични обекти в така наречен " 100 Дунав Ултра забележителности " - включително крепостта Баба Вида (бивша римска цитадела Бонония, бел.ред.), Улпия Ескус - с. Гиген, легионен лагер Нове - гр. Свищов, Сексагинта Приста - гр. Русе, Дуросторум - гр. Силистра и Белоградчишката цитадела.

 Дунав Ултра е единственият предложен от Lonely Planet туристически маршрут на територията на Източни Балкани, което прави достижението неповторим по рода си пробив в областта на туризма за България, предоставяйки опция за развиване на района по поречието на река Дунав и Добруджа в страната.

С включването в Топ 50 предложени дестинации на " Lonely Planet " за 2024 година, Дунав Ултра се появява на международната travel&adventure карта, предоставяйки нов небосвод за туристическо развиване в сегмента на районно и национално равнище.

Сред водещите институции и организации, партниращи на маршрута са Фондация Америка за България, Министерство на туризма както и голям брой общини включително: Брегово, Видин, Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Ценово, Две могили, Иваново, Русе, Главиница, Тутракан, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.

През 2017 година маршрутът Дунав Ултра е притежател на Голямата премия - Иновация в туризма в Годишните награди на Министерство на туризма на Република България.

* Дунавски лимес - построената логистична военна и гражданска инфраструктура по поречието на река Дунав, очертаваща границата на Римската империя на континента, на североизток.

Допълнителни материали: линкове и фотоси

Линк към материала на Lonely Planet за Дунав Ултра:https://www.lonelyplanet.com/articles/planning-cycling-bikepacking-trip-dunav-ultra-bulgaria

Линк за класацията Best in Travel 2024:https://www.lonelyplanet.com/best-in-travel

Дунав Ултра формален уебсайт:www.dunavultra.com

Мобилно приложение Дунав Ултра:https://dunavultra.com/mobile-app-2/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР