Българският университет в Тараклия ще приема студенти още от следващата

...
Българският университет в Тараклия ще приема студенти още от следващата
Коментари Харесай

Тараклийският университет в Молдова ще приема студенти още от следващата академична година

Българският университет в Тараклия ще приема студенти още от идната академична година. Това стана ясно на срещата в Давос сред министър председателите на България и Молдова акад. Николай Денков и Дорин Речан.

Двете страни приготвят документите, които ще създадат допустимо Тараклийският държавен университет " Григорий Цамблак " да бъде преобразуван във филиал на Русенския университет " Ангел Кънчев ".

" Това е освен огромна крачка за образованието в района, само че и обръщение за това какво е Европа - благоприятни условия, съгласуваност и надграждане във всяка сфера на публичния живот ", посочи Денков

На собствен ред Дорин Речан благодари на българския си сътрудник за плана за университета в Тараклия. По негови думи концепцията ще помогне на Молдова и в противодействието на външни въздействия в този регион на страната.
 Отпускат 1 млн. лв. за Тараклийския университет в Молдова
Отпускат 1 млн. лв. за Тараклийския университет в Молдова

Средствата са за превъзмогване на финансовите проблеми на ВУЗ-а

Отбелязва се, че развиването на университета е о т основно значение за Тараклийския район, където има огромно българско малцинство. Висшето учебно заведение е значимо за подготовката на висококвалифицирани локални експерти, за основаването на мост към българските просветителни институции, усилва и връзката на българската общественост в района с нашата страна.

Освен това Молдова ще разчита на България и за енергийни доставки. Българският министър председател и водачът на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, който също взе участие в срещата, срещнаха молдовския министър-председател с плана за енергийна и транспортна съгласуваност по оста Гърция-България-Румъния. От нея ще може да се възползва и Молдова.

Речан уточни, че Кишинев е мощно заинтригуван от плана.

Той поздрави, което съгласно него демонстрира, че все пак настроенията в Европа са за отваряне и разширение. Такива са упованията и на Молдова.
 Щастлива развръзка за Тараклийския университет в Молдова
Щастлива развръзка за Тараклийския университет в Молдова

Той няма да бъде сливан с Педагогическия държавен университет " Йон Крянга " в Кишинев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР