Българският ученик Радостин Чолаков влезе в т.нар. топ 5“ на

...
Българският ученик Радостин Чолаков влезе в т.нар. топ 5“ на
Коментари Харесай

Български ученик изуми Масачузетския технологичен институт

Българският възпитаник Радостин Чолаков влезе в така наречен „ топ 5 “ на двете ранглисти на 40-ото издание на RSI (Research Science Institute) - лятна ученическа школа за STEM откриватели, която обичайно се организира в Масачузетския софтуерен институт. Това оповестяват от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Чолаков е възпитаник в математическата гимназия „ Акад. Кирил Попов “ в Пловдив. За първи път български участник се класира по едно и също време в двете категории – за документално и за устно показване на проучвателен планове във всички STEM области, описват от МОН.

„ По време на школата работих с Хан Гуо и проф. Юн Ким по план за квантуване на огромни езикови модели “, споделя Радостин, представен от пресцентъра на министерството. В него те изследват по какъв начин могат да създадат моделите като този, употребен в ChatGPT, по-малки, с цел да бъдат употребявани на повече устройства и от повече хора.

Основната методика беше, че преглеждаме по какъв начин теглата на тези модели са разпределени и на база на това ги закръгляме към по-малко на брой вероятни стойности. Резултатите към този момент са, че съумяваме да достигнем и даже да подобрим настоящите най-хубави способи за квантуване откакто ги тествахме върху модела LLaMA-2, който „ Мета “ разгласява едвам преди две седмици, разяснява Радостин Чолаков.

По думите му планът продължава и той ще работи през годината с групата на проф. Юн, с цел да бъде развъртян той на професионално равнище.

Чолаков е един от двамата български възпитаници, които бяха определени за присъединяване в RSI‘23 след специфичен конкурс на Българска академия на науките. Той следва да кандидатства в университет, като показва, че ще опита да кандидатства в няколко западни образователни заведения. В кръга на неговите ползи са компютърните науки и машинното образование.

Другият представител на България в RSI’23  е Деян Хаджи-Манич от математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “ във Варна. И той, и Радостин са възпитаници в 11 клас.

Тази година в влиятелната лятна школа се включиха 100 възпитаници от целия свят. Две са местата, непокътнати за представители на България. Нашите двама участници са излъчени по линия на разработките си в Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) и изявление, извършено от експерти от ИМИ-БАН, оповестяват от МОН.

Школата е с дълготрайност шест седмици, като през първата се реализират най-вече лекции от професори във всички дисциплини - филантропични науки, математика, биология, физика, химия. В останалите пет седмици главната цел на участниците е да разработят план в своята научна област и да напишат отчет по него. Всеки има наставник от научна група в Масачузетския софтуерен институт или университетите в Харвард и в Бостън, с който да работи по своята тематика. На финала учениците предават научния отчет, както и изготвят презентация, която да покажат пред останалите участници и академично жури. Пет от 100-те отчета са отличени, както и 10 от 100-те презентации получават покана да бъдат повторени пред още по-голяма аудитория и жури, с цел да се селектира така наречен „ топ 5 “.

В научното управление на учениците от RSI’23 имаше български представители, оповестяват от пресцентъра на просветителното министерство. Сред тях е доцент Евгения Сендова, която повече от 20 години е учител и наставник в този летен институт. Тя е част от журито от българска страна, което сортира двамата участници всяка година всред най-изявените възпитаници по математика и информатика от цялата страна. В научното управление на учениците от RSI’23 бе още Петър Гайдаров, а Румен Данговски бе наставник на трима възпитаници. В България Радостин Чолаков е работил под научното управление на Тодор Колев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР