Българският тв бизнес може да бъде разгледан от две посоки. ...

Българският тв бизнес може да бъде разгледан от две посоки.

Крум Савов, специално за „Марица“: Кризата концентрира парит...

Българският тв бизнес може да бъде прегледан от две направления . Едната е наличие , излъчвания , нововъведения . Другата е политическата взаимозависимост на медиите.

Световната рецесия ограничи опциите за реклама, или по-скоро ги концентрира в най-големите. Това им разрешава две неща. Едното - да притеглят най- положителните и високоплатени публицисти , въпреки и по техен аршин . И да купуват по-скъпи продукции. И това прави кръга обаян . Защото това вдига рейтинга им. Съответно по-малките и периферни малките екрани би трябвало да свиват бюджети и пада гледаемостта.

Телевизиите залагат на формати, утвърдили се през годините, въпреки да липсват „ Стани Богат “ и „ Х Фактор”. А огромната схватка сякаш е съсредоточена в сутрешните блокове.

Малките като „ Евроком “, „ 7/8” и ТВ1 остават като противоборство, като острови на свободата. На големите им е просто да притеглят посетители . Стига едно позвъняване и на 99% гостът е подготвен . При малките е тройно по- мъчно .

Водещите публицисти в големите малките екрани вземат положителни заплати, най-малко в случай че ги съпоставим с българския стандарт. Иначе със западните медии тук изоставаме и като пари, и като независимост . Така големите публицисти си пазят хляба, като се самоцензурират или слушат деликатно продуценти, шефове на вести или непосредствено получават политически напън от властта. И по този начин се трансфораха в рупори, които изкривяват истината.

С годините няколко пъти задгранични притежатели влизаха в малките екрани . Нали съм бил в кухнята и знам - тези хора ги вълнува единствено финансов резултат. Ако им излиза и в края на годината си вземат дивидента, доста малко ги вълнува политиката на медията. Трябва да стане нещо извънредно , за което да скочат Европейски съюз или Съединени американски щати . Иначе доста от значение , че наколенките са сложени на очите, с изключение на на краката.

Затова и непокорни, смели, качествени кореспонденти са избутани в периферни малките екрани , кабеларки, които молят за дарения, с цел да се издържат. Веднага ще дам образец с ТВ1 с Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Светла Петрова, Лили Маринкова.

Като някогашен състезателен публицист скърбя , че интернет умъртви тази специалност в ефира. Първо, до момента в който дойде ред на новините, обстоятелството към този момент е отразено в 5 уеб страницата . Второ, жълтото заглавие е по- от значение от разбора и коментара.

Конкретно при коментаторите също свиреп падна качеството. Едно потомство преди мен, възпитано в комунизма, само че на извънредно равнище , си отиде по биологически аргументи . Ние, 60-годишните, отиваме в миманса. Нескромно, само че изпод се получава празнота .

Ще дам образец с „ Диеми “-те. Може да чувам 5 разнородни коментатори зад фрагмент , само че толкова са еднакви в словоред, интонация, фрази , че са станали под шаблон . Може да им го изискват, не знам. Но все едно чувам един и същи човек.

И липсва смела позиция освен когато са наранени ползите на силните на деня в българския футбол. Не се споделя : „ Това беше засада “, а „ Сега ще забележим , чакаме повтаряне , вие си преценете “. Сакън, да не се разсърди някой.

Признавам, мъчно е. Ако доста приказваш , следва укор - „ този ми наду главата “. Ако малко приказваш – „ Този защо са го турили там “. И още, и още. Угодия няма. Но би трябвало баланс, мярка. На глас, на страст . Нито да си починал , нито да крещиш 7 минути на гол - все едно си мексиканец.

Ето, ще дам и позитивен образец . Изключително ми е прелестно да чувам Никола Ибришимов. Великолепен е! Балансирано, интелигентно, с схващане на играта, ненатрапчиво. С интервалите, с страстите . Пълни ми душата. Никола ми е по- забавен от мача от време на време . Давам му 9 по десетобалната система.

Източник: marica.bg