Българският център на жените в технологиите организира конференция на тема

...
Българският център на жените в технологиите организира конференция на тема
Коментари Харесай

Конференция акцентира върху икономическото насилие, като част от проблема за домашното насилие

Българският център на дамите в технологиите провежда конференция на тематика " Икономическо овластяване на дами, жертви на домашно принуждение ".  Росица Стойчева , която е психолог в Асоциация " Анимус ", сподели в изявление по " Хоризонт ",  че конференцията се провежда взаимно с 3 партньорски организации, които са част от по-голям европейски план, наименуван " Ние можем ". Стойчева изясни:
Насилието има разнообразни форми, като в нашето общество са по-познати формите като физическо принуждение, психическо принуждение, полово принуждение в партньорските връзки. Всъщност тези три форми са свързани директно и с още една, която не се загатва толкоз постоянно и това е икономическото принуждение. В практиката и ние виждаме, че четирите форми вървят ръка за ръка.

Икономическото принуждение е обвързвано с това, че постоянно дамите са в връзки на взаимозависимост от страна на колегата си -  или не им е позволявано да влизат в работна среда, или нямат задоволително благоприятни условия за икономическо развиване, или в случай че пък са работещи, то от техният приход по някакъв метод се управлява от техния сътрудник.

Икономическата самостоятелност на дамите е доста значима за тях като метод да излязат от обстановката на принуждение -  доста постоянно се случва и е част от психологическия психологическия профил на дамите това, че те имат доста проблеми, свързани с отделянето от колегата, с който имат връзка на зависимост  - и чисто прочувствено, само че също и тъй като стопански се усещат неспособни да устоят себе си и децата си. И това доста постоянно е главната причина да не се стартират никакви ограничения, сподели Стойчева, като уточни, че  една трета от дамите у нас, които са жертви на домашно принуждение са част от такива връзки в продължение на дълги години.

Когато става въпрос за дамите, жертви на принуждение, постоянно се загатва, че те са само от малцинствени групи или групи от дами, които са с ниско обучение или с ниска подготовка, са  по-уязвими.../../.Ние обаче виждаме, че клиентите, които се употребяват от нашите услуги в Асоциация " Анимус ", постоянно са стопански самостоятелни или имат работа, само че това като че ли е задоволително в битката с домашното принуждение и  има потребност от повече ограничения за дамите, които излизат от връзки на принуждение -  би трябвало да се обезпечат повече услуги от позиция на това да се насочват към дипломиран труд, да се обезпечат предпазени жилища след излизането им от спешни центрове (ако са попаднали в обстановка на принуждение и са избягали), достъп също по този начин до грижа за техните деца, които са отвън часовете на детските градини. Така че доста спомагателни стъпки би трябвало да се вземат, с цел да може фактически да се поддържат дамите в това да извоюват своята самостоятелност, да бъдат самостоятелни, да вземат своя живот в ръце, акцентира Стойчева, като добави:

Неправителствените организации могат да дават избрани услуги, само че липсва дълготрайна държавна тактика и липсват следващи услуги след спешните услуги, които постоянно се оферират точно от неправителствените организации. Така че това, което липсва, е постоянна рамка от законодателство и услуги, които да бъдат в услуга на хората, на дамите, които са потърпевши от принуждение.

Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР