Българският транспортен министър Христо Алексиев и гръцкият му колега Константинос

...
Българският транспортен министър Христо Алексиев и гръцкият му колега Константинос
Коментари Харесай

България и Гърция ще ускорят развитието на жп коридора Солун - Русе

Българският транспортен министър Христо Алексиев и гръцкият му сътрудник Константинос Караманлис разискаха ускоряването на плана за жп кулоар „ Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе “. Двамата министри са били част от среща на европейско равнище, извършена в Прага.

Всъщност направлението е част от по-големия план за мултимодален кулоар за товарни транспорти, свързващ Егейско и Черно море. През 2017 година България и Гърция подписаха меморандум за съгласие. През 2018 година пък стана ясно, че българо-гръцка планова компания ще работи за развиването на връзката, само че през годините планът потъна в давност. Едва през тази година стана ясно, че двете страни имат предпочитание да възобновят работата по жп коридора.

Двустранна работна група ще организира „ скорошна среща “ за развиването на интермодалния план, оповестяват от отрасловото ведомство. Коридорът ще усъвършенства транспортната, икономическа и енергийна съгласуваност освен сред България и Гърция, само че и в целия район. Той ще свързва Егейско с Черно море и Дунав. Освен това направлението ще обезпечава съгласуваност с плаващия терминал за полутечен газ в Александруполис, в който България има 20% присъединяване. Съоръжението се намира наоколо до значимия енергиен възел Комотини.
ЖП мрежата на Европа
По време на срещата в Прага европейските министрите са разискали и развиването на високоскоростните жп линии, интернационалната съгласуваност и провокациите пред европейския железопътен превоз. Според Алексиев липса обезпечено финансиране за разширение на Трансевропейската транспортна мрежа.

Очакванията ни са до края на 2030 година да бъдат осъвременени близо 835 км жп линии от главната жп мрежа, което съставлява едвам 47.7% от цялата ѝ линейна дължина на територията на България. Необходимите вложения единствено за главната мрежа, без поддръжката ѝ, са над 15 милиарда лева Този запас надалеч надвишава финансирането за железопътна инфраструктура от европейските фондове за интервала до 2027 година и на процедура е непостижим за националния бюджет “, разяснява министърът, представен от пресцентъра на ведомството.

По отношение на въздействието на енергийната рецесия в железопътния превоз, Алексиев показа националните ограничения, които са подхванати. Те обгръщат компенсиране от страна на страната на жп превозвачите, посредством търговците на електрическа енергия, както и понижаване на софтуерните разноски и на инфраструктурните такси с 50%.
Коридор номер 8
България упорства трасето по Коридор 8 да стане част от главната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T). Алексиев разяснява, че направлението София – Скопие – Дурас – Тирана би трябвало да бъде несъмнено като част от европейския кулоар „ Западни Балкани “.

По думите му, построяването на стратегическа връзка сред инфраструктурната ос Север – Юг, което е подкрепено от самодейността „ Три морета “, и Коридор 8, е от значимо значение за района сред Черно и Адриатическо море.

Припомняме, че това е позиция, която страната ни неведнъж заема и дружно със Северна Македония и Албания работи за довършването на плановете по коридора. В него влизат жп, пътни и интермодални планове. Все още обаче България не напредва в строителството на автомагистрала „ Черно море “ и трасето сред Гюешево и Дупница, които са част от Коридор 8.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР