Българският теоретичен лицей Васил Левски“ е значима част от духовната

...
Българският теоретичен лицей Васил Левски“ е значима част от духовната
Коментари Харесай

Илияна Йотова посети Българския теоретичен лицей „Васил Левски“ в Кишинев

„ Българският научен колеж „ Васил Левски “ е значима част от духовната империя, наречена България. Трябва да имате самочувствието на хора, наследници на дълга, изпълнена с доста трагизъм, само че и великолепие история, на страна с една от най-дългите държавнически обичаи, на страна, която избави Кирило-Методиевото дело, сътвори третата християнска цивилизация – славянската. “ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства учителите и учениците в Българския научен колеж „ Васил Левски “ в Кишинев, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ През 2017 година бях още веднъж при вас и вардя доста топли мемоари. Горда съм, че виждам такова огромно развиване в учебното заведение, което от ден на ден притегля и деца, които не са от български генезис “, съобщи Йотова. В лицея учат 350 възпитаници. Вицепрезидентът благодари на учителите за професионализма и всеотдайността, като ги дефинира като модерни будители, които не престават дълговековната българска традиция на нематериалност и словесност. Йотова ги увери в поддръжката на българската страна.

„ Добре пристигнали сте да продължите образованието си в България. Днес в български университети учат приключили тук и реализират огромни триумфи “, обърна се вицепрезидентът към учениците.

Илияна Йотова подари на шефа на лицея Наталия Ярославская плакет с изписани кирилските букви във връзка 27-годишнината на учебното заведение.

По-късно вицепрезидентът откри актуализирания монумент на Христо Ботев в Кишинев. Тя благодари за самодейността на Научното сдружение на българистите в Молдова, на българското Министерство на външните работи, на съдействието на Института за културно завещание към Министерство на културата на Молдова и кметството на Кишинев. В паметника Йотова вгради капсула с пръст от българската земя.

„ В Деня на националните будители означаваме паметта на всички, които в най-тъмните години на османско иго със своята просветителска и революционна активност върнаха България на политическата карта на света. Христо Ботев е един от най-обаятелните български синове, умрял прекомерно млад, жертвал всичко, с цел да я има българската независимост “, уточни в приветствието си вицепрезидентът.

„ Ботев извоюва правото на българския народ да бъде свободен и заслужи величие. В своя къс житейски път той мина през историята на доста нации, промени ориси и извоюва своето място в пантеона на международната история. Свободата е „ най-новата просвета “ на нашето време, по-важна от всички други познания, написа Ботев във в. „ Знаме “. На това учим през днешния ден децата си, учим ги да бъдат свободни и непримирими с несправедливостите “, акцентира Йотова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР