Българският тенис талант Адриан Андреев постигна най-голямата победа в кариерата

...
Българският тенис талант Адриан Андреев постигна най-голямата победа в кариерата
Коментари Харесай

Адриан Андреев: Това е още една крачка в развитието ми като тенисист

Българският тенис гений Адриан Андреев реализира най-голямата победа в кариерата си до този миг. Той победи представителят на топ 100 Лойд Харис от ЮАР в главната скица на ATP 250 шампионата в Сингапур. Така единствено в границите на месец, Адриан съумя да реализира втората си победа в съществена скица на АТР шампионат. Харис е №81 в света и бе част от третия кръг на Australian Open. Победата също по този начин ще донесе скок от 41 позиции на Андреев, който от идната седмица ще бъде №382 в света. Именно такива победи на този стадий от кариерата му са извънредно значими, тъй като могат да оказват помощ на българина да се трансформира в неизменима част от ATР тура в идващите сезони. Във втория кръг Адриан отстъпи в трагичен мач от Алексей Попирин, който е към този момент полуфиналист в Сингапур.
Годината стартира извънредно сполучливо за Андреeв. Той завоюва купата на шампионат от ITF в Анталия в средата на януари. Това беше и втора купа за Андреев от шампионат на ITF. Първата беше извоювана в края на 2020-а на шампионат в Ираклион. Годината пък стартира с превъзмогване на квалификациите и победа в главната скица на АТР 250 шампионата в Анталия. Така в последните си 26 мача Андреев има 21 победи. Специално за уеб страницата на БФ Тенис, Адриан описа детайлности за триумфа, за проектите си и за възприятието да играеш за България. Той благодари особено на президента на БФТ Стефан Цветков, който направи всичко допустимо да му обезпечи „ уайлд кард " за шампионата.

- Адриане, през тази седмица направи ужасно показване на ATP 250 шампионата в Сингапур. Как оценяваш представянето си?

- Това е един страховит опит за мен и още една крачка в развиването ми като тенисист. Със сигурност тези мачове ще ми оказват помощ за в бъдеще да съм още по квалифициран на ATP равнището.

- Победи състезател от топ 100 в лицето на южноафриканеца Лойд Харис, който стигна до трети кръг на Australian Open. Имаше ли терзание в теб преди тази среща?

- Аз към момента излизам леко нерешителен против тези играчи. Имам огромно почитание към тях, само че мисля, че мога да играя доста по-добре в сравнение с демонстрирах на този шампионат. Те въпреки всичко са тенисисти от висша класа и това е обикновено. Като цяло съм доста удовлетворен от този шампионат и се надявам да имам още доста срещи с сходни състезатели.

- Изигра и доста мощен мач против Алексей Попирин, който към този момент е полуфиналист в Сингапур. Какво не ти доближи до го победиш?

- Може би ми липсва най-много убеденост. Срещу такива играчи би трябвало да излезам спокоен и да знам, че мога да ги победя. Да не върша лесни неточности във значими моменти и да играя несигурно като цяло. Вместо да съм нападателен и убеден в обособени моменти, аз играя малко по-неуверено от тях, а те са много по-опитни. Това считам, че е най-голямата разлика, само че аз работя всеки ден с цел да развъртвам играта си.

- За трети път през тази година получаваш уайлд кард за присъединяване в шампионати на ATP. Това ли е най-важно за постигане на задачите?

- Да, колкото повече се изправяш против такива играчи, успяваш да видиш какво вършат те, учиш се от тях и по този начин напредваш. Това е най-хубавото като опит.

- Очакваше ли да получиш уайлд кард за тези шампионати в Италия и Сингапур?

- Президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков работи доста с цел да получа тези предложения. Първоначално имах уайлд кард за квалификациите в Сингапур, само че с помощта на господин Цветков и уредниците съумях да влезна и в главната скица на шампионата.

- В Сингапур беше част от международния тенис хайлайф. Успя ли да се срещнеш с някой от другите топ играчи там?

- Да, организирах подготовка с Марин Чилич. Успях да си поговоря с него. Той знаеше, че имам победа и в Анталия на равнище ATP. Аз упражнявах с него след успеха ми над Лойд Харис. Тренирах и с други топ тенисисти, а това е доста добър опит. Това ще ми помогне да развия играта си и ще ми даде още основи за работа.

- Следващата седмица България е хазаин на Мексико в доста значим мач за Купа „ Дейвис ". Какво е възприятието да играеш за България и какви са упованията ти за тази среща?

- Да играеш за България е огромна привилегия. Аз доста се веселя, че ще играя тази година. Надявам се да ги победим. Ще бъдат хубави и равностойни мачове. Искам да има добър дух в тима, да има въодушевление и да се забавляваме. Това най-важното.

- Имаш ли към този момент проекти за присъединяване в шампионати след Купа „ Дейвис ".

- Искам да играя на повече чалънджър шампионати. Също по този начин ще се запиша и за ATP шампионати, тъй като към този момент мога да влизам в квалификации на някой шампионати от ATP 250.

- През идната седмица ще се изкачиш в топ 400 в международната класация. Какво ти дава това?

- Да, с този ранкинг се надявам да мога влизам във всички чалънждъри. Ще се опитам да натрупам още няколко победи и точки. Така ще мога да играя от ден на ден такива мачове и на такива шампионати.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР