Българският строителен бранш ще получи 30 млн. лв. за индексация

...
Българският строителен бранш ще получи 30 млн. лв. за индексация
Коментари Харесай

Строителите получават 30 млн. лв. за индексация на договорите

Българският строителен отрасъл ще получи 30 млн. лева за индексация на цените по европейските планове поради високата инфлация в страната. С финансовия запас планове по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година ще могат да бъдат приключени. Допълнителните средства, които ще дойдат още веднъж от еврофондовете, са декларирани за индексация по 57 контракта.

Най-голям брой претенции, подадени за утвърждение от Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” поради непредвидената инфлация при строителните материали, са за планове в региона на културната, обществената и туристическа инфраструктура “, разяснява Десислава Георгиева, зам.- районен министър и началник на Управляващия орган.

Информацията за осъществяването и напредъка по Оперативна програма “Регионално развитие” и подготовката на Програмата за развиване на районите (ПРР) 2021 – 2027 бе показана по време на годишната среща с Европейска комисия. Тя се организира при започване на всяка година. Целта ѝ е да бъде прегледан и показан напредъкът по стратегиите и разисквана взаимната работа на Управляващия орган с Европейска комисия през настоящата година.

Припомняме, че индексацията на строителните контракти стана допустима, откакто след като 47-ото Народно заседание в последния миг одобри промени в Закона за публичните поръчки. Тогава депутатите дадоха опция на Министерския съвет да изготви и одобри методика за индексиране.

Тя бе утвърдена от служебният кабинет в края на септември предходната година, като не залагаше таван на повишаването. Впоследствие обаче стана ясно, че ресурсът по оперативните стратегии разрешава индексация в размер на 15%.

Регионалният министър Иван Шишков даже разяснява, че в бюджета за тази година би трябвало да бъдат заложени средства, защото ще бъдат индексирани и планове, ръководени от Министерство на регионалното развитие и АПИ. Това обаче не се случи и досега няма изясненост каква сума е нужна и от кое място ще пристигна.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетининдексация индексация на цени строителен отрасъл Оперативна стратегия Региони в напредък Министерство на районното развиване и благоустройството висока инфлация ПоследниНай-четениЕвропари 16 Строителите получават 30 млн. лева за индексация на договорите Компании 1384 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти Имоти 120 Годината ще бъде белязана от нова вълна ритейл паркове Компании 4952 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Компании 72838 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Енергетика 18415 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 12932 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 6860 Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР