Българският шахмат изглежда ще продължи да бъде спохождан от скандали

...
Българският шахмат изглежда ще продължи да бъде спохождан от скандали
Коментари Харесай

Нови проблеми за федерацията по шах

Българският шахмат наподобява ще продължи да бъде спохождан от кавги и да изпитва съществени усложнения в излизането от рецесията, в която бе вкаран от предходното му ръководство. Причината този път се крие в решението на министъра на спорта Красен Крален да връчи лиценз на Сдружение “Българска федерация по шахмат 1928”. Той даде опция на новата централа да встъпи в служба на 7 декември, само че това му деяние е било оспорено в съда от “Шахматна федерация България”. Причината - неспазване на реда, по който е трябвало да бъдат прегледани документите на двете централи, които са влезнали в директен дуел за ръководството на този спорт у нас.

“Тема спорт” получи решението на Върховния административен съд (ВАС), който в тричленен състав отсъжда, че заповедта за издаване на лиценз на БФШ 1928, която е била подписана от Крален на 23 ноември предходната година, би трябвало да бъде анулирана. От там постановяват, че “връщат преписката на министъра на младежта и спорта за изговаряне, съгласно дадените в претекстовете на актуалното решение указания”. Освен това от Върховен административен съд осъждат ведомството “да заплати на Сдружение “Шахматна федерация България”, представлявано от ръководителя Методи Стойнев, сумата от 1250 лв., представляваща разходи по делото. Решението предстои на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен период от постановяването му.

Жалбата на Методи Стойнев е била пусната поради несъобразяването на министерството с реда на подаване на документите за разглеждане от страна на двете федерациии, претенденти за лиценза. Тези на неговата централа - ШФБ, са били входирани на 19 октомври, а на БФШ 1928 - три седмици по късно, на 8 ноември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР