Българският Северозапад вече не е най-слаборазвитият регион в ЕС, показва

...
Българският Северозапад вече не е най-слаборазвитият регион в ЕС, показва
Коментари Харесай

Северозападът вече не е най-бедният регион в Европа

Българският Северозапад към този момент не е най-слаборазвитият район в Европейски Съюз, демонстрира новият отчет на " Евробарометър " за развиването на районите, написа offnews.bg .

Северозападът остава в дъното на класацията - на 260-то място. След него обаче се подреждат още осем района в Гърция, Македония, Румъния, една испанска и две отвъдморски френски територии.

Според показателя на " Евробарометър ", който се актуализира на всеки три години, най-неразвитият от общо 268 европейски района е гръцкият Ворейо Айгайо. Той съставлява комплекс от острови в северната част на Егейско море, в които главният занаят е от туризъм, търговия и селско стопанство.

Отдолу нагоре, с позиции сред 267 и 261, се подреждат румънският Югоизток, Френска Гвиана, Анатолики Македония-Траки (Гърция), Майот (Франция), гръцката област Западна Македония, Западна Гърция и самостоятелният испански град Мелиля в Северна Африка.



Отличниците са регионът на шведската столица Стокхолм, Лондон и Утрехт (Холандия). В челната десетка са още райони в Дания, Англия, Люксембург, Германия, Финландия.



Как се пресмята показателят?

Индексът за районна конкурентоспособност (RCI) се прави по методика, призната от Световния стопански конгрес за изчисляването на неговия Глобален показател на конкурентноспособността. 

Индексът се сформира на база 11 индикатора, които мерят разнообразни аспекти на конкурентноспособността и са разпределени в три групи: базови, за успеваемост и за нововъведения. Базовите индикатори са институциите, макроикономическата непоклатимост, инфраструктурата, опазването на здравето и главното обучение.

Показателите, измерващи успеваемостта, са равнището на висшето обучение и образованието през целия живот, размера на пазара и работната мощ. Развитието на нововъведенията се мери чрез технологичната подготвеност, бизнес средата и нововъведенията.

За българския Северозападен район в бележките към показателя се отбелязва, че се следи относително положително ниво поради макроикономическата непоклатимост на национално равнище и развит пазар на труда.

Интересно е сравнението сред българския Северопазад и Западна Гърция, се отбелязва още в проучването. Западна Гърция има по-добра бизнес среда, до момента в който поради постоянните макроикономически индикатори на България и по-силния трудов пазар Северозападът излиза на по-предна позиция. Северозападният район е доста безпаричен, с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията едвам 29% от междинното за Европейски Съюз, по тази причина единственият му мощен индикатор се дължи на цялостната макроикономическа непоклатимост на страната. В същото време регионът има доста неприятна инфраструктура, опазване на здравето и софтуерно развиване, написа още в мненията към показателя.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР