Българският революционер слага край на живота си на 17 март

...
Българският революционер слага край на живота си на 17 март
Коментари Харесай

Отбелязаха 152 години от гибелта на Ангел Кънчев с историческа възстановка на брега на Дунава

Българският бунтовник поставя завършек на живота си на 17 март 1872 година на пристанището в Русе, хванат от османските управляващи в опит да премине по комитетски каузи в Румъния
С историческа възстановка на брега на река Дунав в Русе през днешния ден бяха маркирани 152 години от гибелта на Ангел Кънчев. Българският бунтовник поставя завършек на живота си на 17 март 1872 година на пристанището, хванат от османските управляващи в опит да премине по комитетски каузи в Румъния.

Историческата възстановка бе показана от русенския клон на национално сдружение " Традиция ". В облика на Ангел Кънчев се превъплъти студентът от Русенския университет Васил Живков.

" Ангел Кънчев е популярен български бунтовник, който е направил огромна всеотдайност. И тази всеотдайност би трябвало да я помним и да я означаваме всяка година ", сподели пред Българска телеграфна агенция студентът в компетентност " Електроенергетика и електрообзавеждане ".

Живков изясни, че възстановките са му занимание. " Четох за Ангел Кънчев и гледах филм, с цел да се превъплътя добре в облика му. Развълнуван съм и се притеснявах малко дали ще се оправя добре, само че мисля, че възстановката се получи ", изясни студентът.

След това шествието се насочи към паметника на българския бунтовник. Слова произнесоха кметът на Русе Пенчо Милков и заместник-областният шеф Георги Георгиев.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва. Поднесени бяха венци и цветя.

В отбелязването на годишнината се включиха Общинският духов оркестър на Русе и Младежкият гвардейски отряд към Общинския юношески дом.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР