Българският реален брутен вътрешен продукт (БВП) се очаква да се

...
Българският реален брутен вътрешен продукт (БВП) се очаква да се
Коментари Харесай

СБ: Растежът на БВП на България ще се забави до 2,6%

Българският действителен БВП (БВП) се чака да се усили с 2,6% през 2022, съобщи Световната банка, като понижи по-ранната си прогноза през януари с 1,2 процентни пункта в сходство с по-песимистичният взор върху международната стопанска система в следствие от продължаващата война в Украйна.

Икономическия напредък на страната се чака да се форсира към 4,3% до 2023, след което да се забави до 3,7% през 2024, съобщи Световната банка в годишния си отчет за 2022 година „ Глобални стопански вероятности “.

В последния отчет се показва, че през 2021 година икономическият артикул на България се е нараснал с 4,2%.

Оценката на Световната банка е по-малко оптимистична спрямо прогнозата на българското държавно управление за 2,9% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2022, който се планува в сегашния план за актуализация на бюджета, който следва да бъде импортиран в Народното събрание за утвърждение.

Финансист предвижда доста понижаване на инфлацията през 2023 година

Руското навлизане в Украйна ускори последствията от пандемията от Ковид-19 за страните от Централна Европа – България, Хърватия, Унгария, Полша и Румъния, като увеличи цените на стоките и инфлацията, провокира вълна от бежанци и понижи търсенето в страните от еврозоната, добави Световната банка.

Очаква се стопанските системи от Централна Европа да се възползват в средносрочен проект от финансирането от Европейски Съюз по линия на проекта за възобновяване и резистентност.

„ Смущенията в енергийните доставки могат да доведат до натоварване на производството и да засилят натиска за повишение на цените, изключително с оглед прекратяването на доставките на природен газ от Русия към Полша и България и оповестените проекти на Европейски Съюз да забрани или последователно приключи вноса на изкопаеми горива от Русия до 2027 година “, съобщи Световната банка.

Икономическия напредък на Централна Европа се чака да се свие до 3,7% през 2022 от плануваните 6,2% през 2021 година, като се чака да остане на това равнище до 2024 година

Националният статистически институт (НСИ) съобщи, че действителната българска стопанска система е повишена с 4,0% на годишна база за първото четиримесечие на 2022, понижавайки по-ранната си оценка с 0,5 процентни пункта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР