Българският производител на оптична техника Оптикс - Панагюрище е продал

...
Българският производител на оптична техника Оптикс - Панагюрище е продал
Коментари Харесай

Българската Оптикс продаде част от бизнеса си на канадската American Optics

Българският производител на оптична техника " Оптикс " - Панагюрище е продал част от активите си на канадския холдинг American Optics. Сделката е подписана в края на предходната година, а задачата е нахлуване на нови пазари и увеличение потенциала на производството, оповестява " Капитал ".

Новата компания, наречена Micro Optix Europe, ще създава микрооптични детайли за здравната и други промишлености. Тя също ще бъде ситуирана в Панагюрище, само че в независима база с обособени чиновници и ръководители. Компанията към този момент разполага с личен състав от 160 души и капитал от 3.95 млн. лева

Целта на " Оптикс " е да открие нов канал, с цел да доближи до нови пазари. Чрез партньорството с канадците българската компания придобива и ново ноу-хау за ръководство на бизнеса. Българската компания резервира част от собствеността на новото сдружение, с цел да взе участие в ръководството му.

Изминалата 2017 година е най-успешната в историята на компанията от Панагюрище. " Общият размер на осъществената продукция е над 42 млн. лева, а продажбите в цялата ни група от компании евентуално ще надвишават 80 млн. лева Целта ни е през идната 2019 година да достигнем 100 млн. лева от продажби. А след 4 години тези 100 млн. лв. да бъдат резултат единствено от активността на компанията майка Оптикс ", споделя пред Капитал изпълнителният шеф Иван Чолаков.

Компанията създава оптична техника за здравната, отбранителната и други промишлености. За да резервира своя триумф и да е в крайник с най-новите трендове, тя разчита на непрекъсната софтуерна рационализация и интензивно реинвестира извоюваното.

За последните 5 години вложенията на " Оптикс " надвишават 20 млн. лева, финансирани главно посредством лични средства(реинвестиране на печалбите), само че и с заеми от банки.

Паралелно със личния си триумф, компанията мисли и за чиновниците си. " Вероятно ще въведем роботи в монотонните производства. Искаме на хората, които работят при нас, работата да им е забавна ", споделя Чолаков.

" Оптикс " разполага с 3 индустриални площадки, всичките в региона на Панагюрище, само че има упоритостта да се разраства и в други градове. " В момента построяваме новата ни индустриална мощ в Божурище, започваме да построяваме и развойно-производствен център по електроника в Пловдив. В Пловдив също сме закупили земя - към 20 декара ", декларира Иван Чолаков.

" Оптикс " е единствената българска компания, която взе участие в общия европейски защитителен план Safe shore. Целта на плана е да сътвори мобилна система за крайбрежна защита против дронове, дребни лодки и лодки с бежанци. Досега охранителни системи на панагюрската компания охраняват морски и сухопътни граници на 7 страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР