Българският президент Румен Радевсе се срещна с президента на Радио

...
Българският президент Румен Радевсе се срещна с президента на Радио
Коментари Харесай

Планираме да разширим програмите си. Радев се срещна с президента на RFE/RL Джейми Флай

Българският президент Румен Радевсе се срещна с президента на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL) Джейми Флай.

По време на срещата са били разисквани провокациите пред публицистиката при отразяване на военния спор в Украйна и усилването на пропагандата, написа в известие на администрацията на президента.

"Непредиизвиканата съветска експанзия против Украйна припомня какви са последствията от десетилетия неистини и дезинформация ", сподели Джейми Флай.

Той продължи: "Нашата публика в региона търси достоверна информация за войната, тъй че Свободна Европа възнамерява да разшири стратегиите си за българите. Призовавам българското държавно управление да трансформира в собствен приоритет отбраната на самостоятелните медии и публицисти в този сериозен миг ".

Президентът Радев също е приказвал за потребността от безпристрастна информация. Той е допълнил, че всяко деформиране на протичащото се не обслужва публичните ползи и това слага въпроса за ролята на качествената публицистика.

Флай е срещнал президента с активността на "Радио Свободна Европа / Радио Свобода " при отразяване на военния спор и е подчертал задачата на медията „ да покаже протичащото се на място и следствията от войната “. Той е отбелязал и растящия интерес на младата публика в България към медията.

Президентът Радев е изразил мнение, че "обществените медии би трябвало да задават високи професионални стандарти, по тази причина би трябвало да се подсигурява финансовата им самостоятелност ".

„ Обществените медии не трябва да разчитат на „ благоразположението “ на ръководещите, с цел да получат финансиране, а да има законови гаранции за техния бюджет, да вземем за пример може да бъде закрепен избран дял от брутния вътрешен артикул. Това е причина за самостоятелната им професионална работа “, е споделил още президентът.

Това е втора среща сред Флай и Радев. Двамата разговаряха през 2019 година, когато Радев оцени високо възобновяване на активността на Свободна Европа в България по-рано същата година, както и “приноса на медията в проверяващата публицистика и битката с корупцията по високите етажи на властта ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР