Българският президент Румен Радев заминава в неделя на посещение в

...
Българският президент Румен Радев заминава в неделя на посещение в
Коментари Харесай

Радев се среща с Щайнмайер и Шолц в Берлин

Българският президент Румен Радев отпътува в неделя на посещаване в Германия. Той е бил поканен от немския си сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер. На 16 май двамата ще беседват в двореца „ Белвю “, който се употребява като президентска резиденция.

След това се чака Радев да се срещне и с канцлера Олаф Шолц.

Шолц разгласи преди дни, че с изключение на Украйна другата извънредно значима външнополитическа тематика за Германия и Европа е статутът на Западните Балкани. Берлин счита, че би трябвало да се форсира участието им в Европейски Съюз, с цел да се попречи на разширяващото се въздействие на Русия в района. Най-податлива на това въздействие е сръбската част на Босна и Херцеговина.

НАТО и Европейски Съюз предизвестиха преди дни, че страната е извънредно дестабилизирана и има заплаха от нов спор. Република Сръбска разгласи желанието си да се отдели от страната и да се причисли към Сърбия. По тази причина европейските сили, чийто мандат изтича в края на ноември, най-вероятно ще получат продължен мандат, оповестиха от EUFOR.

Миналата седмица Шолц се срещна с президента на Сърбия и премиера на Албания, а военната министърка Ламбрехт бе на аудиенция в Босна.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР