Българският президент Румен Радев не се е включил в на

...
Българският президент Румен Радев не се е включил в на
Коментари Харесай

Радев не се включи в декларация на европейски президенти в подкрепа на Украйна 


Българският президент Румен Радев не се е присъединил в на деветима негови сътрудници от Централна и Източна Европа, изразяваща поддръжка за цялостта на Украйна и нейната войска и осъждаща анексията на нови украински територии от Русия.

Това излиза наяве от инициираното от румънския президент Клаус Йоханис взаимно изказване, подписано от него, президента на Чехия Милош Земан , президента на Естония Алар Карис , президента на Латвия Егилс Левитс , президента на Литва Гитанас Науседа , президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски , президента на Република Черна гора Мило Джуканович , президента на Полша Анджей Дуда и президентката на Словакия Зузана Чапутова .

Деветимата декларират, че не могат да останат безмълвни “пред грубото нарушение на интернационалното право от страна на Руската федерация ”. В петък съветският им сътрудник Владимир Путин разгласи Донецк, Луганск, Запорожиев и Херсон към състава на Руската федерация.

“Потвърждаваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Ние не признаваме и в никакъв случай няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо поддържаме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещо присъединение на Украйна ”, се споделя още в изказването на европейските държавни глави.

Те приканват Москва неотложно да изтегли войските си от Украйна, както и “всички съюзнически страни да усилят доста военната си помощ за Украйна ”. “Всички, които правят закононарушения на експанзия, би трябвало да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда ”, приключва документът.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР