Българският президент призова Европа да се обърне към причините, а

...
Българският президент призова Европа да се обърне към причините, а
Коментари Харесай

Радев призова за засилване на охраната на външните европейски граници

Българският президент прикани Европа да се обърне към аргументите, а не само към следствията от миграцията. Държавният глава Румен Радев взе участие в срещата на държавните глави на парламентарните републики в Европейски Съюз (група "Арайолуш "), която се организира в Атина.

В изявлението си на форума българският президент акцентира, че срещата на върха съответствува с динамични промени в средата на сигурност, на провокации пред стопанската система и климата.

Европа към момента се концентрира най-вече върху следствията и по-малко върху аргументите за миграцията, а Европейски Съюз към момента е ангажиран главно да реагира на измененията в средата за сигурност, до момента в който другите стратегически играчи трансформират тази среда в собствен интерес, до момента в който мигрантският напън остава за нас “, уточни Румен Радев.

Той още веднъж прикани за усилване на защитата на външните европейски граници и за промени в Дъблинския правилник и европейската политика за даване на леговище. Това са неотложни ограничения, които засягат директно България и другите държави-членки по външните граници на Европейски Съюз, само че и способността на съюза да работи като единна общественост, уточни президентът.

„ Европа се нуждае и от доста по-активно планиране на въздействие отвън географските граници на Европейски Съюз и от доста по-голяма ангажираност към страните на генезис на мигрантите за подсилване на тяхната сигурност и икономическо развиване, на системите на опазване на здравето и обучение “, съобщи още българският държавен глава.

По думите му, в случай че това не се случи, Европа няма да бъде в положение да реализира мечтаното равнище на вътрешна сигурност, без значение от непрестанно възходящите разноски.

„ България чака новият мандат на европейските институции да бъде отдаден на действителното икономическо, обществено и научно доближаване. Ако Европейски Съюз не влага в своето обществено и икономическо единение, вътрешното разделяне ще продължи да заплашва правилата и устоите на съюза “, уточни още Радев.

Във форума на най-високо ниво в Атина вземат участие президентите на България, Гърция, Хърватия, Естония, Германия, Унгария, Ирландия Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия и Словения.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР