Българският президент има голяма власт и по време на служебните

...
Българският президент има голяма власт и по време на служебните
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Служебният кабинет е големият проблем на демокрацията

Българският президент има огромна власт и по време на служебните кабинети ние имаме еднолична власт. Служебният кабинет е огромният проблем на българската народна власт ”. Това съобщи политологът Румяна Коларова в предаването „ Челюсти ” по NOVA NEWS.

Тя влезе в изострен спор с политолога Слави Василев във връзка президентските пълномощия, постигането на консенсус и евроценностите. „ Не мисля, че деполитизирането е някаква характерност на президента, въпреки че в армията той е трябвало да бъде деполитизиран ”, сподели Коларова.

В отговор на въпрос политологът Слави Василев сподели, че не е редно президентът да избира избрана партия. „ В духа и смисъла на директно определения от народа президент е да обявява политическа воля. Президентът, в случай че желае да е политически облик, който да употребява престижа, даден му от директния избор, е задължен да го прави по този начин, както Радев го прави. И вдигнатият пестник след влизането на прокуратурата в постройката на президентската администрация, и държанието му с акад. Николай Денков преди дни са политически послания, които показват една теза, която дали се споделя или не и какъв брой се споделя, е въпрос на мнение ”, сподели Василев.

Според Коларова ролята на президента е да помогне постигането на базов консенсус. Тя прикани президентът да се замисли накъде е тръгнал, тъй като от партия „ Възраждане ” го поддържат, а те отхвърлят европейските полезности.

Според Слави Василев е изкуствено основан нератив, че надали не България има заплаха да завие към Евразия. „ Думите на президента, че Крим е съветски се употребяват, с цел да внесат боязън в обществото, че надали не той е прокремълски надъхан. Това е толкава лишена от наличие теза… ”, сподели Василев.

По думите на Румяна Коларова всяка теза за индиферентност е отвод от обвързване с Европейски Съюз.

Тя описа за две начинания на президента Росен Плевнелиев, които не са продължени от Румен Радев. Едната е за срещата на президентите, другата – за президентската библиотека, която сплотява книги и документи. „ Защо този човек отхвърли да поддържа самодейността за президентската библиотека и за срещата на президентите ”, запита Коларова.

В отговор Василев сподели: „ президентът Плевнелиев разреши Бойко Борисов да му вземе службите. Самият факт, че той не се кандидатира, беше най-умното нещо, което направи. Базовият консенсус е в обществото, не президентът да кара партиите да реализират консенсус в обществото. Той не е обединител на партиите, а на нацията ”.

В отговор на Коларова съобщи: „ Българска социалистическа партия оставиха службите под контрола на президента, като бяха наясно, че с администрацията, която президентът има, той не може да управлява службите. „ Сергей Станишев сътвори ДАНС, с цел да упражнява надзор ”.

:
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР