Българският президент е на официално посещение в Прага месец преди

...
Българският президент е на официално посещение в Прага месец преди
Коментари Харесай

Радев и Земан: Войната в Украйна изисква общи европейски решения за повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси и разширяване на свързаността

Българският президент е на публично посещаване в Прага месец преди Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз

Войната в Украйна изисква общи европейски решения за повишение на сигурността в доставките на енергийни запаси и разширение на свързаността. Значителният растеж на цените на електрическата енергия е действителна опасност за конкурентоспособността на европейските стопански системи и обществените системи в страните от Централна и Източна Европа и изисква ограничения за енергийна диверсификация и рационализиране на веригите за доставки в границите на Европейски Съюз. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и чешкия му сътрудник Милош Земан, които през днешния ден водиха пленарни диалози сред делегациите на България и Чехия, а по-рано организираха и среща „ на четири очи “ в Прага, където българският държавен глава е на публично посещаване.

В Пражкия палат Храдчани Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева бяха посрещнати с гала от президента на Чешката република Милош Земан и брачната половинка му Ивана Земанова.

Президентът Радев означи, че войната в Украйна слага нови провокации пред Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз, което ще стартира след към месец и ще продължи до края на годината. Според Румен Радев Чехия – като страна от Централна и Източна Европа, където войната от Украйна се усеща най-тежко, има потенциал да води Европа в тези сложни времена. Държавният глава съобщи поддръжката на България към Чехия за постигането на най- ефикасни решения.

„ Трябва да бъдем деликатни към рецесиите, които произлизат от тази война, и е извънредно значимо глобите, които постановяваме, да бъдат ефикасни и да не позволяваме те да нанасят вреди върху нашите стопански и обществени системи “, съобщи Румен Радев. Президентът добави, че прекъсването на доставките на нефт няма да се отрази позитивно на стопанските системи на страните от Европейски Съюз и прикани за деликатно използване на глобите и отчитане спецификите на всяка една страна.

В взаимните си изказвания пред медиите в Прага Румен Радев и Милош Земан осъдиха съветската експанзия в Украйна и показаха съпричастността на България и Чехия с жертвите на спора. Стотици хиляди бежанци от Украйна са потърсили поддръжка в България и Чехия. „Това, което би трябвало да създадем с общи старания, е да се ангажираме повече с нашата стратегическа самостоятелност и енергийната самостоятелност на нашите страни. В това отношение би трябвало да бъдем деликатни към рецесиите, които произлизат от тази война “, съобщи Румен Радев. Българският държавен глава уточни, че апелите за преустановяване на сраженията и поощряване на договарянията отстъпват пред войнствената изразителност и заклинанията за победа, което е причина за дълга война с безсилие и тежки последствия.

Българският държавен глава уточни също по този начин, че нападението на Русия против Украйна трансформира радикално средата на сигурност в Европа, изисква обединен отговор в границите на Европейски Съюз и НАТО, преосмисляне, както и дълбока и решителна промяна на методите за гарантиране на сигурността. По думите на президента Радев, България и Чехия имат мощни обичаи в отбранителната индустрия и в границите на диалога с Милош Земан са разисквани опциите за общи старания в тази тенденция.

В подтекста на идното Чешко председателство Румен Радев и Милош Земан разискаха и въпроси от европейския дневен ред, които изискват общи старания за по-единна, по-сигурна и по-силна Европа, за запазване на общите европейски граници, както и за обединен метод към миграционната рецесия. По-бързият преход към цифрова и цифрова стопанска система и обединен енергиен пазар също са били тематика на диалога.

„ Постигането на климатична индиферентност, без да губим нашата конкурентоспособност, е невероятно без основаване на условия за развиване на нуклеарната енергетика “, съобщи Румен Радев. Затова, по думите му, Европейски Съюз не трябва да позволява бързото налагане на съвременни възобновими технологии за сметка на закриването на базови мощности като въглища, нуклеарна енергетика, произвеждане на сила от газ.

Чешкият държавен глава съобщи поддръжката на страната си за присъединението на България към Шенгенското пространство. Президентът Милош Земан означи и отличните двустранни връзки сред България и Чехия, както и рекордно високото равнище на двустранния стокообмен. През 2021 година стокообменът възлиза на 1,727 милиарда Евро, което съставлява нарастване с 18%. Румен Радев означи капацитета на задълбочаване на съдействието посредством взаимни вложения и планове в области като нововъведенията, осведомителните технологии, автомобилната индустрия, отбранителната индустрия, в енергетиката, опазването на здравето, туризма, инфраструктурата.

Румен Радев открои и дълбоките исторически връзки сред Чехия и България, датиращи още от IX век с историческата задача на братята Кирил и Методий. Българският президент акцентира и положителното съдействие в региона на науката, културата и образованието. „ Високо ценим проучването на българския език в Карловия университет в Прага и на чешки език в България. Това е значимо изискване за свободния продан в културата, стопанската система, образованието, във всички области от актуалния живот “, съобщи президентът Радев.

Официалното посещаване на Румен Радев в Прага продължи със срещи с ръководителите на Сената и на Камарата на представителите на Народното събрание на Чешката република –Милош Вистрчил и Маркета Пекарова Адамова. Предстои среща и с министър-председателя Петр Фиала. В делегацията на българския държавен глава е министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на българския бизнес.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР